Rječnik pojmova

  • Aerobne mezofilne bakterije

    To su bakterije koje rastu u temperaturnom rasponu od 20-45 °C (mezofilno), uz prisustvo kisika (aerobno). Većini ovih bakterija je optimaln...

    Opširnije
  • Aerobne sporogene bakterije

    Aerobne sporogene bakterije su bakterije koje imaju sposobnost stvaranja spora u neodgovarajućim životnim uvjetima, a rastu uz prisustvo kisika...

    Opširnije
  • Biopsija

    Biopsija je dijagnostički postupak uzimanja uzorka (komadića) tkiva iz različitih organa ili tumora za mikroskopsku analizu kako bi se postavila...

    Opširnije
  • Bliski kontakt

    Bliski kontakt definiramo kao:

    • svaka osoba koja brine o bolesniku (uključujući zdravstveno osoblje i ukućane oboljele o...

      Opširnije
  • BRCA1 i BRCA2

    BRCA1 i BRCA2 (kratica od BReast CAncer gene) su dva gena čije su mutacije (promjene) odgovorne za nasljednu sklonost za rak dojke. Ok...

    Opširnije
  • Escherichia coli

    Vrsta iz obitelji Enterobacteriaceae, koji je još bolji indikator fekalnog zagađenja jer je za razliku od ostalih bakterija prirodno stan...

    Opširnije
  • HACCP sustav

    HACCP, čita se „hasap“, je engleska kratica za Hazard Analysis and CriticalControl Point. Možemo ga definirati kao proces analize opa...

    Opširnije
  • Incidencija

    Incidencija se temelje na učestalosti novih, incidentnih slučajeva neke bolesti, pa kažemo da incidencija mjeri promjenu (dinamiku). Incidentni ...

    Opširnije
  • Inkubacija

    Inkubacija je vremensko razdoblje od ulaska uzročnika bolesti u organizam do prvih simptoma bolesti. Svaki uzročnik zarazne bolesti ima svoje kar...

    Opširnije
  • Kliconoša

    Zdrava osoba (nema simptoma bolesti) koja u sebi nosi neke uzročnike zaraznih bolesti i može ih širiti na druge. Primjerice, ako je kuhar ...

    Opširnije
  • Kvasci

    Kvasci su jednostanične gljive. Neke se vrste koriste u proizvodnji vina i alkoholnih pića (kvasci), te kruha (pekarski kvasac). Međutim, isto...

    Opširnije
  • Listeria monocytogenes

    Listeria monocytogenes je novi patogen u mikrobiologiji namirnica. Ova bakterije je prisutna posvuda u prirodi. Iako je izolirana prvenstveno i...

    Opširnije
  • Plijesni

    Plijesni su višestanične gljive koje stvaraju micelij.Iako se neke vrste koriste u proizvodnji hrane (sirevi s plijesnima) i dobivanje an...

    Opširnije
  • Prevalencija

    Prevalencija je broj svih slučajeva pojedinih bolesti kod određenog stanovništva u određenom periodu. Najčešće se izražava post...

    Opširnije
  • Salmonella (Salmonela)

    Salmonella je rod iz obitelji Enterobacteriaceae, dakle vrsta crijevnih bakterija. Normalna su crijevna flora u stoke, peradi, insekata i reptila...

    Opširnije
  • Simptomatsko liječenje

    Simptomatsko liječenje (terapija) je svako liječenje bolesti koje utječe samo na simptome, a ne na njegov uzrok, odnosno njegovu etiologiju...

    Opširnije
  • Staphylococcus aureus

    Staphylococcus aureus, iako kod nekih ljudi normalni stanovnik nosne šupljine i ždrijela (asimptomatski kliconoše), je vrlo važan ...

    Opširnije
  • Toksemija

    Otrovanje krvi, najčešće toksinima bakterija koje rastu na mjestima infekcije.

    Opširnije
  • Zoonoze

    Zoonoze (od grčkih riječi zoon - životinja i nosos - bolest) predstavljaju skupinu zaraznih bolesti, zajedničkih ljudi...

    Opširnije

Video isječci

Pregledaj sve