Escherichia coli

Vrsta iz obitelji Enterobacteriaceae, koji je još bolji indikator fekalnog zagađenja jer je za razliku od ostalih bakterija prirodno stanište E. coli isključivo probavni sustav. Ova bakterija je potencijalni patogen, što znači da u određenim uvjetima može uzrokovati oboljenja (oportunistička oboljenja). Međutim, još je važnija činjenica da su se pojavili novi patogeni sojevi E. coli koji uzrokuju vrlo teška oboljenja probavnog sustava (infekcije i intoksikacije). Najviše prašine u svijetu podigao je soj E. coli O157: H7, uzročnik hemolitičkog uremijskog sindroma (više na EHEC) – ozbiljne bolesti koju karakteriziraju krvavi proljevi i brojne komplikacije kao posljedica bolesti. Ovaj soj je visoko infektivan u ljudi, infekcijska doza vrlo mala (dakle vrlo mali broj bakterija može uzrokavati bolest), simptomi i posljedice bolesti su ozbiljni i dugoročni (zatajenje bubrega). Bakterija je prirodno prisutan u stoke, time i u tlu, klinički nije očita kod inficiranih životinja. U hrani se pojavljuje kao posljedica kontaminacije primarnih sirovina – mesa, mlijeka, voća i povrća, prvenstveno upotrebom životinjskog gnojiva. U Hrvatskoj još nije zabilježen niti jedan slučaj infekcije ovim sojem E. coli. Međutim, u Splitu je 1999. godine zabilježen slučaj epidemije febrilnog kolitisa u jednoj obitelji; posljedica konzumiranja lubenice zagađene sojem E. coli O111. Namirnica iz koje se izolira E. coli smatra se zdravstveno neipravnom.