Održana konsenzus konferencija Umrežavanje čimbenika prevencije ovisnosti kod mladih u Gradu Ploč

21. lipnja 2013. godine povodom obilježavanja Međunarodnog dana borbe protiv zlouporabe droga i nezakonitog prometa drogama, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko–neretvanske županije u suradnji s lokalnom upravom grada Ploče, organizirao je konsenzus konferenciju „Umrežavanje čimbenika prevencije ovisnosti kod mladih u Gradu Ploče“.

Cilj konferencije je stvaranje partnerstva u lokalnoj zajednici u prevenciji ovisnosti među mladima u gradu Ploče te izrada plana aktivnosti s definiranjem ciljeva u području prevencije ovisnosti.

Od 2001. g. Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko–neretvanske županije (ZZJZ DNŽ) u suradnji s Institutom za društvena  istraživanja u Zagrebu prati rizična ponašanja srednjoškolaca u DNŽ s naglaskom na ponašanja vezana uz konzumiranje sredstava ovisnosti. Dok je trend konzumiranja ilegalnih sredstava u opadanju (marihuana, ecstasy) ili stabilan (heroin), zabrinjava stalna prisutnost i blagi porast konzumiranja kokaina. Stalan kontinuiran porast prisutan je i kod konzumiranja alkohola. Rezultati istraživanja ukazuju kako su rizični čimbenici za početak konzumiranja sredstava ovisnosti značajno veći kod učenika srednjih škola u gradu Ploče u odnosu na ostatak županije. Stoga je ova konferencija nastavak održanih fokus grupa s učenicima i roditeljima te okruglog stola s potencijalnim partnerima u lokalnoj zajednici u svrhu jačanja partnerstva i stvaranja temelja za strateško planiranje i združeno djelovanje u rješavanju problema konzumiranja sredstava ovisnosti i ostalih rizičnih ponašanja u gradu Ploče.

Na konferenciji su sudjelovali zamjenica župana Dubrovačko-neretvanske županije, gradonačelnik Grada Ploče, predstavnici lokalne samouprave, djelatnice ZZJZ DNŽ, ravnatelji i stručni suradnici osnovnih i srednjih škola, predstavnici policije, Centra za socijalnu skrb, Crvenog križa, tržišne inspekcije, ugostitelja, predstavnici roditelja, učenici Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića u Pločama, liječnici obiteljske medicine i predstavnici udruge „Papa Ivan XXIII“. 

 

mr. spec. Karmen Kmetović-Prkačin, dipl. socijalna radnica