Poziv na cijepljenje protiv koronavirusa u Dubrovniku

Od 01. travnja 2023. g. do daljnjeg, punkt za cijepljenje protiv bolesti COVID-19 iz Studentskog doma prebacuje se u Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije (glavna zgrada u Dubrovniku, Odjel za epidemiologiju na 1. katu, dr. Ante Šercera 4A).

Cijepljenje svih zainteresiranih hrvatskih državljana biti će:

  • svakog četvrtka u vremenu od 12:00 do 13:00 sati, bez najave

Uz prvu, drugu te prvu i drugu booster (docjepnu) dozu dosadašnjim cjepivima, nastavlja se i cijepljenje novim adaptiranim/varijantnim cjepivom koje osim originalnog wuhanskog virusa pokriva Omicron varijantu virusa (Wuhan + Omicron BA.4 i BA.5).

Prvo docjepljivanje adaptiranim/varijantnim cjepivom preporučuje se svim osobama u dobi 18 godina i više koje su završile primarno cijepljenje, odnosno primile dvije doze cjepiva Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna) ili Vaxzevria (AstraZeneca), odnosno jednu dozu COVID-19 cjepiva Janssen. Docijepiti se mogu i djeca u dobi 12 godina i više koja imaju povećan rizik za razvoj teških oblika bolesti COVID-19.

Drugo docjepljivanje je, na temelju dokaza iz literature o slabljenju zaštite stečene prvim docjepljivanjem i restauriranju zaštite nakon primjene druge docjepne doze, preporučljivo osobama u dobi od 60 godina i starijima te odraslim osobama mlađima od 60 godina sa povećanim rizikom za razvoj teških oblika bolesti COVID-19 (osobe s umjerenom ili teškom imunosupresijom, osobe s teškim bolestima dišnog sustava, teškim oblicima bolesti srca i krvožilnog sustva, metaboličkim i endokrinim bolestima). Također, drugo docjepljivanje preporučujemo navedenim kategorijama osoba (60 i više godina i rizični zbog kroničnih bolesti) koje su primarno cijepljene Jcovden (Janssen) cjepivom i docijepile se Jcovden (Janssen) cjepivom ili jednom dozom originalnog mRNA cjepiva. Mogu se i druge osobe docijepiti drugi put (nije zabranjeno) jednom dozom varijantnog cjepiva, ako žele ili je potrebno zbog administrativnih razloga. 

Zbog nedostatka podataka o trajanju zaštite nakon drugog docjepljivanja i potrebe za eventualnom primjenom treće docjepne doze, trenutno ne preporučujemo rutinsku primjenu treće docjepne doze. Međutim, nema prepreke da osobe koje pripadaju najvulnerabilnijim skupinama (osobe starije od 80 godina i izrazito imunokompromitirane odrasle osobe) prime treću docjepnu dozu šest mjeseci od druge docjepne doze, ako u dogovoru s liječnikom tako odluče, uzimajući individualno u obzir zdravstveno stanje i rizik.

Ostale napomene su da booster dozu mogu primiti sve osobe kojima je proteklo 3 mjeseca od primanja druge doze cjepiva Comirnaty (Pfizer), Spikevax (Moderna Biotech) i Vaxzevria (AstaZeneca), odnosno 2 mjeseca od primanja jedne doze Janssen (Johnson&Johnson).

Više o cijepljenju na https://www.hzjz.hr/sluzba-epidemiologija-zarazne-bolesti/koronavirus-najnovije-preporuke/#socijalna.

Mole se sve osobe koje dolaze na cijepljenje da ne dođu natašte kako bi lakše podnijeli cijepljenje.

  Datum i sat cijepljenja

  Tko se cijepi

  Vrsta cjepiva

  Lokacija mjesta cijepljenja

  svaki četvrtak

  (12:00-13:00 h)

 HRVATSKI DRŽAVLJANI

 Prva i druga doza, te prva i druga docjepna (booster) doza

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije (glavna zgrada u Dubrovniku, Odjel za epidemiologiju na 1. katu, dr. Ante Šercera 4A)