Osobe koje rade s hranom ili vodom

Osobe koje obavljaju poslove u proizvodnji ili prometu namirnica ili opskrbi pučanstva pitkom vodom, a koje na svojim radnim mjestima dolaze u dodir s namirnicama, odnosno s pitkom vodom obvezni su obavljati periodične zdravstvene preglede.

Postupak dobivanja ili produžavanja sanitarne iskaznice

Pojedinac osobno ili predstavnik firme u ime onih kojima je potrebno, treba donijeti u Odjel za epidemiologiju Zavoda slijedeće podatke o osobi kojoj treba sanitarna iskaznica: 
- ime i prezime, 
- JMBG, 
- zanimanje, 
- adresu stanovanja,
- podatke o poslodavcu (ako ga ima): naziv, adresa, te registarski ili matični broj firme.
Nakon što to donese, mi ćemo mu izdati Uputnicu za mikrobiologiju i dati broj našeg žiro-računa na koji treba uplatiti određenu svotu. Također, dobiće i kutijicu u koju onaj koji želi sanitarnu iskaznicu treba staviti uzorak stolice i s time doći na mikrobiologiju našeg Zavoda radnim danom od 8 do 10 sati (ne zaboravite ponijeti Uputnicu). Nakon 3 (tri) dana rezultati analize stolice biti će gotovi, pa možete doći na epidemiologiju preuzeti sanitarnu iskaznicu, nakon obavljenog liječničkog pregleda(naravno, ako je nalaz uredan). Ukoliko želite, prethodno možete nazvati HE Odjel na tel. 341-060 i pitati je li nalaz gotov. Sa sobom ponesite uplatnicu kojom dokazujete da ste uplatili traženi iznos na naš žiro-račun.Na sanitarnoj iskaznici biti će upisan datum ponovnog pregleda.

Napomena: sanitarna inspekcija osim vaše sanitarne iskaznice, zahtjevati će i dokaz o položenom Tečaju higijenskog minimuma, kojeg možete obaviti u našem Zavodu.