Česta pitanja o cijepljenju protiv COVID-a

Izvori informacija za odgovore na česta pitanja su Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ), američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO).


S kojim cjepivima protiv COVID-a je moguće cijepljenje u Hrvatskoj?

U Hrvatskoj su odobrena četiri cjepiva protiv bolesti COVID-19: Comirnaty (Pfizer-BioNTech),  Spikevax (Moderna), Vaxzevria (AstraZeneca), Johnson&Johnson/Janssen te Nuvaxovid (Novavax).

Pfizerovo i Modernino cjepivo su mRNA cjepiva, dok su AstraZenecino i Johnsonovo cjepivo vektorsko adenovirusno cjepivo. Novavax cjepivo je proteinsko cjepivo.

Je li cijepljenje protiv koronavirusa obvezno?

Cijepljenje protiv koronavirusa (SARS-CoV-2) u Hrvatskoj je dobrovoljno.

Koja cjepiva protiv bolesti COVID-19 su registrirana za primjenu kod djece?

Za cijepljenje djece u dobi od 5 do 11 godina registrirano je cjepivo protiv COVID-19:

  • Comirnaty 10 mikrograma/doza proizvođača Pfizer-BioNTech

Za cijepljenje djece u dobi 12 i više godina registrirana su dva cjepiva protiv COVID19:

  • Comirnaty 30 mikrograma/doza proizvođača Pfizer-BioNTech
  • Spikevax proizvođača Moderna.

Oba cjepiva temelje se na mehanizmu djelovanja jednolančane glasničke RNA: mRNA cjepiva.

Kome se mogu javiti za cijepljenje protiv COVID-a?

Za cijepljenje protiv COVID-a u Dubrovačko-neretvanskoj županiji prijavljujete se izabranom liječniku obiteljske medicine ili možete doći na punktove gdje se cijepi bez najave. Informacije o sljedećem cijepljenju bez najave možete pronaći u lokalnim medijima ili na našoj internetskoj adresi (www.zzjzdnz.hr)

Kako djeluju cjepiva protiv COVID-a registrirana u Hrvatskoj?

Sva četiri cjepiva djeluju tako da u stanicama cijepljene osobe potiču stvaranje proteina šiljka kakav na svojoj površini nosi SARS-CoV-2. Cjepiva proizvođača Pfizer/BioNTech i proizvođača Moderna, djelovanje postižu tako da uz pomoć molekule glasničke ribonukleinske kiseline (mRNA) stanicama daju uputu za stvaranje proteina šiljka. Druga dva cjepiva, proizvođača AstraZeneca te proizvođača Johnsson&Johnsson/Janssen sadrže izmijenjene adenoviruse, za ljude neškodljive, koji sadrže gen koji u stanicama organizma potiče stvaranje proteina šiljka. Imunološki sustav osobe prepoznaje ovaj protein kao strani te proizvodi protutijela i T-stanice. Cjepiva tako pripremaju imunološki sustav na prepoznavanje i obranu tijela od bolesti za koju su namijenjeni.

Zašto su cjepiva protiv COVID-a brzo razvijena?

Cjepiva protiv COVID-19 brzo su razvijena, ali su poduzeti svi koraci kako bi cjepiva bila sigurna i učinkovita. Zbog negativnog utjecaja pandemije, u svijetu su osigurani znatni resursi (novac, znanstvenici, razni stručnjaci, volonteri) kako bi se proizvelo cjepivo. Potrebno je napomenuti kako se tehnologija proizvodnje adenovirusnih i mRNA cjepiva istraživala niz godina prije proizvodnje cjepiva protiv COVID-a.  

Gdje mogu pronaći detaljan sastav svakog pojedinačnog cjepiva protiv COVID-a?

Sastav svih cjepiva dostupan je na mrežnim  stranicama Hrvatske agencije za lijekove i medicinske proizvode:(HALMED)

Postoje li razlike u djelotvornosti registriranih cjepiva protiv COVID-a?

Trenutno dostupne kliničke studije pokazale su različitu djelotvornost različitih cjepiva protiv COVID-19 u sprječavanju svih oblika te bolesti. Općenito, u kliničkim istraživanjima mRNA cjepiva i proteinsko cjepivo su pokazala nešto veću zaštitu nego vektorska adenovirusna cjepiva, a sva cjepiva dosta dobru zaštitu od teških oblika bolesti i hospitalizacija uzrokovanih infekcijom SARS-CoV-2. Dodatni podaci o učinkovitosti spomenutih cjepiva se još uvijek prikupljaju pažljivim praćenjem pobola cijepljenih i necijepljenih osoba u populaciji i u kontekstu pojave novih mutiranih varijanti, te je u ovom trenutku teško odrediti točne procjene učinkovitosti za sve varijante virusa i sve dobne skupine. Prema trenutno dostupnim podacima, za sva cjepiva protiv COVID-19 koja su trenutno registrirana i u primjeni u Republici Hrvatskoj može se reći da pružaju bolju zaštitu od teških oblika bolesti nego od lakših oblika bolesti. Radi preciznijih procjena učinkovitosti cjepiva kontinuirano se i pomno prate podaci iz kliničke prakse u Hrvatskoj i drugim zemaljama te recentni podaci iz znanstvene i stručne literature.

Zašto se cjepivo proizvođača Johnson&Johnson/Janssen prima u samo jednoj dozi, a sva ostala cjepiva u dvije?

Proizvođači tijekom ispitivanja cjepiva u pretkliničkoj i kliničkoj fazi određuju količinu i broj doza cjepiva te se temeljem tih istraživanja cjepiva i registriraju. S obzirom na podatke prikupljene nakon odobrenja i primjene Johnson&Johnson/Janssen cjepiva, preporuka je primjeniti docjepnu dozu najmanje dva mjeseca nakon prve doze tog cjepiva.

Što točno morate naglasiti svom liječniku, ljekarniku ili medicinskoj sestri prije nego primite cjepivo?

Potrebno je ukazati na prijašnje teške alergijske reakcije ili trenutnu (nedavnu) tešku akutnu bolest/infekciju s visokom tjelesnom temperaturom. Liječnik će prema danim informacijama zaključiti smijete li se cijepiti trenutačno dostupnim cjepivom ili je cijepljenje potrebno odgoditi.

Jesu li lijekovi koje uzimam/alergije koje imam kontraindikacija za cijepljenje cjepivom protiv COVID-a?

Vrlo je malo kontraindikacija i razloga zbog kojih se osoba ne može trajno ili privremeno cijepiti protiv COVID-a. Preosjetljivost na sastojke cjepiva jedina je kontraindikacija za cijepljenje protiv COVID-a (naravno, uz opće kontraindikacije – akutna febrilna bolest i teška nuspojava na primjenu prethodne doze tog cjepiva). Od sastojaka cjepiva naglašava se polietilenglikol (PEG) i polisorbat. Alergija na antibiotike i druge lijekove nije kontraindikacija za cijepljenje.

Postoje i dvije kontraindikacije za vektorska cjepiva protiv COVID-a: prethodno utvrđen sindrom tromboze s trombocitopenijom za cjepivo AstraZeneca ili sindrom kapilarnog curenja za cjepiva AstraZeneca i Johnson. U tim se slučajevima mogu koristiti mRNA cjepiva (Pfizer ili Moderna).

Kod osoba koje su imale neposrednu alergijsku reakciju na bilo koje drugo cjepivo ili injekcijsku terapiju (tj. intramuskularna, intravenska ili potkožna cjepiva ili terapije koje nisu povezane s polietilenglikolima ili polisorbatima) potreban je oprez pri primjeni cjepiva, no navedeno ne predstavlja kontraindikaciju za cijepljenje. Te se osobe trebaju informirati o rizicima i koristima kako bi se donijela konačna odluka o cijepljenju i potrebi cijepljenja u bolničkim uvjetima. Savjetovanje s alergologom-imunologom/ kliničkim farmakologom može pomoći da se procijeni rizik za te osobe.

Alergijske reakcije (uključujući ozbiljne alergijske reakcije) koje nisu povezane s cjepivima, injekcijskim terapijama i komponentama COVID cjepiva (uključujući polietilenglikol ili polisorbatima), poput alergija na hranu, kućne ljubimce, otrove kukaca ili okolišne alergene ili alergije na lijekove koji se primjenjuju na usta (uključujući oralne ekvivalente lijekova za injekciju) nisu kontraindikacija niti mjera opreza za cijepljenje COVID-19 cjepivom.

Nakon cijepljenja preporučuje se sve osobe nadzirati 15 minuta, a osobe s poviješću neposredne alergijske reakcije bilo koje ozbiljnosti na cjepivo ili injekcijsku terapiju i osobe s anafilaksijom bilo kojeg uzroka u anamnezi 30 minuta.

Smijem li se cijepiti ako sam imunokompromitiran (uzimam imunosupresivnu terapiju, onkološki sam bolesnik i sl.)?

Osobe s imunokompromitirajućim stanjima ili koje uzimaju imunosupresivne lijekove mogu biti u povećanom riziku od razvoja teških oblika bolesti COVID-19 i njezinih komplikacija zbog čega im se preporučuje cijepljenje. Međutim, važno je istaknuti da postoji mogućnost smanjenog imunološkog odgovora, tj. mogućnost da će kod imunokompromitiranih osoba učinkovitost cjepiva biti niža nego kod imunokompetentnih osoba (osoba s imunološkim sustavom koji uredno funkcionira). Napominjemo kako je kod određenih skupina imunokompromitiranih osoba potrebno primiti i dodatnu treću dozu cjepiva protiv bolesti COVID-19 na preporuku specijaliste koji osobu liječi.

O optimalnom vremenu cijepljenja protiv COVID-a savjetujte se sa svojim nadležnim liječnikom, odnosno liječnikom specijalistom, koji ima sveobuhvatan uvid u Vaše zdravstveno stanje, trenutnu terapiju i dosadašnje liječenje te Vam može savjetovati kada bi bilo najbolje provesti cijepljenje na temelju razumijevanja Vašeg imunološkog statusa i vjerojatnog imunološkog odgovora na cijepljenje, uzimajući u obzir rizik od bolesti COVID-19 i vjerojatnost izloženosti bolesti.

Video isječci

Pregledaj sve

Misao dana

Zdravlje je najveće bogatsvo.

-Vergilije

Prognoza

12.04

18° 23°

13.04

18° 24°

14.04

17° 24°

Izvor: DHMZ