Česta pitanja

Najčešća pitanja osoba pozitivnih na koronavirus i njihovih kontakata


Što je izolacija?

Osoba s pozitivnim nalazom testa na koronavirus ide u izolaciju u trajanju od 10 dana.

Izolacija znači da se osoba s pozitivnim testom (sa simptomima ili bez njih) smješta i boravi u posebnoj sobi/prostoriji, tako da fizički bude izolirana od ostalih ukućana, radi sprečavanja širenja koronavirusa.

Ostali ukućani ne smiju dolaziti u bliski kontakt s oboljelom osobom, pa hranu i ostale stvari za izoliranu osobu treba ostaviti ispred sobnih vrata, a sve što oboljela osoba vrati, uzimati s rukavicama. Kod korištenja zajedničke banje osoba u izolaciji mora nositi zaštitnu masku, a površine nakon korištenja banje dezinficirati.

Dok kašljete i kišete usta prekrijte maramicom – maramicu nakon uporabe odložite u kantu za otpad s poklopce ruke dobro operite i dezinficirajte.

Osnovne mjere sprječavanja širenja zaraze: nošenje zaštitne maske, fizički razmak od najmanje 2 m, često provjetravanje prostorija, često pranje ruku i dezinfekcija površina.

U kućnoj izolaciji trebaju biti:

 • osobe kojima je potvrđena dijagnoza COVID-19 bolesti, koje imaju blage ili srednje teške simptome bolesti (uglavnom povišenu tjelesnu temperaturu, kašalj, glavobolju, malaksalost) i čije zdravstveno stanje ne zahtijeva bolničko liječenje,
 • osobe koje su se vratile s bolničkog liječenja, a imaju još blage simptome (uglavnom temperaturu) ili im nije isteklo razdoblje izolacije,
 • osobe s laboratorijski potvrđenom bolešću koje nemaju simptome,
 • osobe sa sumnjom na COVID-19 na temelju znakova bolesti i/ili epidemioloških kriterija, koje su se testirale ili čekaju termin za testiranje, do saznavanja rezultata testiranja
 • ukućani koji nisu testirani, a izabrani liječnik ih je prema kliničkim i epidemiološkim kriterijima evidentirao kao vjerojatan slučaj.


Kako se računa trajanje izolacije?

Pridržavanje mjera izolacije podložno je nadzoru od strane policije.

Svjesni smo da izolacija može biti neugodna i stresna, no pokušajte pronaći načine koji će vam olakšati to razdoblje, primjerice održavajte redovit kontakt s prijateljima i obitelji putem telefona ili društvenih mreža. U slučaju potrebe za psihološkom podrškom možete se obratiti Odjelu za mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije na broj 020-341-082 ili na e-mail adresu mentalno.zdravlje@zzjzdnz.hr.

Tko treba ići u izolaciju?

U izolaciju trebaju ići:

 1. Osobe koje su pozitivne na koronavirus.
 2. Ukućani koji nisu testirani, a izabrani liječnik ih je prema kliničkim i epidemiološkim kriterijima evidentirao kao vjerojatan slučaj.

Koliko dugo traje izolacija za osobe pozitivne na koronavirus?

Izolacija za osobe pozitivne na koronavirus traje minimalno 10 dana. Završetak izolacije simptomatskog bolesnika s bolesti COVID-19 preporučuje se ako su zadovoljeni sljedeći kriteriji:

 • najmanje tri uzastopna dana bolesnik je bez povišene temperature (bez upotrebe lijekova za snižavanje temperature) i ima značajno poboljšanje drugih simptoma COVID-a i prošlo je najmanje 10 dana od prvog dana bolesti.

Za asimptomatske slučajeve završetak izolacije preporučuje se 10 dana nakon prvog pozitivnog testa/uzimanja uzorka na SARS-CoV-2, uz uvjet da tijekom tog razdoblja nisu razvili nikakve simptome bolesti. U slučaju razvoja simptoma, koriste se kriteriji za simptomatske bolesnike, pri čemu je referentna točka datum pojave simptoma. Kako se računa trajanje izolacije?

Za teže oboljele osobe, imunokompromitirane osobe i osobe koje rade u domovima za stare i nemoćne osobe, izolacija traje 14-20 dana.

Što je samoizolacija (karantena)?

Zašto je važno biti u samoizolaciji, iako nemate simptome?

Samoizolacija ili karantena provodi se za zdrave osobe (bez simptoma), koje su bile izložene riziku zaražavanja odnosno koje su bile u bliskom kontaktu s osobom s pozitivnim nalazom na koronavirus. Iako nemate simptome, možete biti zarazni, jer čovjek postaje zarazan 1-2 dana prije pojave simptoma. Neke osobe mogu biti zarazne iako nikad neće razviti simptome.

Osnovno pravilo je ostati kod kuće i izbjegavati fizički bliski kontakt s drugim ukućanima, nositi masku, držati fizički razmak i često provjetravati prostorije.

Ako je jedna osoba među ukućanima u samoizolaciji, mora boraviti u posebnoj sobi te kao i oboljeli ne smije imati bliski kontakt s ostalim ukućanima. Treba nositi masku prilikom odlaska u banju i tijekom boravka u banji, održavati osobnu higijenu (često pranje ruku). Ako je više ukućana u samoizolaciji, idealno bi bilo da se međusobno izoliraju.

Kada osoba dobije mjeru samoizolacije treba se javiti svom liječniku obiteljske medicine. Tijekom samoizolacije treba mjeriti tjelesnu temperaturu ujutro i navečer, a pri pojavi jednog ili više simptoma respiratorne infekcije (kao što je temperatura, kašalj, grlobolja, curenje iz nosa, bolovi u mišića i kostima, otežano disanje) javiti se izabranom liječniku. Dok kašljete i kišete usta prekrijte maramicom – maramicu nakon uporabe odložite u kantu za otpad s poklopce ruke dobro operite i dezinficirajte.

U slučaju potrebe za odlaskom u zdravstvenu ustanovu ili na testiranje prethodno se javite telefonom liječniku obiteljske medicine.

Pridržavanje mjera samoizolacije podložno je nadzoru od strane policije.

Vaš ostanak kod kuće također doprinosi suzbijanju i sprječavanju širenja virusa.

Svjesni smo da samoizolacija može biti neugodna i stresna, no pokušajte pronaći načine koji će vam olakšati to razdoblje, primjerice održavajte redovit kontakt s prijateljima i obitelji putem telefona ili društvenih mreža. U slučaju potrebe za psihološkom podrškom možete se obratiti Odjelu za mentalno zdravlje Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije na broj 020-341-085 ili na e-mail adresu mentalno.zdravlje@zzjzdnz.hr.

Tko treba ići u samoizolaciju ili karantenu?

Samoizolacija ili karantena je mjera ograničavanja kretanja osobe koja je bliski kontakt. Prema posljednjim preporukama, samoizolacija više nije obvezna, već na razini preporuke i traje minimalno 10 dana. Ako u tom razdoblju osoba razvije simptome koji mogu upućivati na COVID, treba se javiti izabranom liječniku. Važno je napomenuti kako i nakon isteka 10 dana samoizolacije, postoji mala šansa da osoba razvije simptome i u iduća 4 dana (jer inkubacija koronavirusa traje 2-14 dana). Zato preporučamo da u tom razdoblju ne kontaktira starije i kronično oboljele osobe, da češće pere ruke te da nosi masku kad je u blizini drugih ljudi, posebice na dulje vrijeme. Provjerite najnovije preporuke HZJZ-a.

Zašto je važno biti u samoizolaciji (karanteni) 10 (14) dana ako sam bliski kontakt pozitivne osobe?

Bliski kontakti pozitivne osobe imaju veću šansu da su se zarazili, pa je važno da budu u samoizolaciji (karanteni) iako nemaju simptome, jer zaražen čovjek postaje zarazan do dva dana prije pojave bilo kakvih simptoma, a neke zaražene osobe nikad niti ne razviju simptome.

Što je pasivna samoizolacija ili pasivni zdravstveni nadzor?

Ako je epidemiolog nekome propisao mjeru pasivne samoizolacije to znači da se ta osoba može slobodno kretati, ali joj preporučamo ne ići na okupljanja te nositi masku za lice izvan kuće. Savjetujemo da se osoba i kod kuće izolira koliko je to moguće, a svakako da ne dolazi u kontakt sa starijim i kronično oboljelim osobama. Ako osoba primijeti neki od simptoma koji mogu upućivati na COVID (npr. povišena temperatura, curenje nosa, kašalj, grlobolja, otežano disanje, gubitak njuha/okusa, glavobolja, bolovi u mišićima i zglobovima, umor), molimo neka kontaktira izabranog liječnika.

Kako se računa 10 (14) dana izolacije i samoizolacije/karantene?

Ako vam je epidemiolog propisao mjeru izolacije ili samoizolacije od 10 (ili 14) dana to znači sljedeće:

 • izolacija oboljelog od minimalno 10 dana znači da se tih 10 punih dana računa od dana nakon pojave prvih simptoma bolesti ili od dana testiranja ako nemate simptome (ako ste prve simptome dobili npr. 10.11., morate biti u izolaciji do 20.11., tj. slobodni ste u ponoć 20. na 21.11.).
 • samoizolacija/karantena bliskog kontakta traje 10 punih dana (ali se treba pripaziti 14 dana), a računa se od zadnjeg dana kontakta sa zaraženom osobom (ako ste zadnji dan kontakta ostvarili 10.11. morate biti u samoizolaciji do 20.11., tj. slobodni ste u ponoć 20. na 21.11.).

Važno je napomenuti kako i nakon isteka 10 dana samoizolacije/karantene, postoji mala šansa da osoba razvije simptome i u iduća 4 dana (jer inkubacija koronavirusa traje 2-14 dana), tako da preporučamo u tom razdoblju ne kontaktirati starije i kronično oboljele osobe, češće prati ruke te  nositi masku u blizini drugih ljudi, posebice na dulje vrijeme. Napominjemo kako policijski službenici mogu provjeravati držite li se propisanih mjera. Za kršenje mjera izolacije i samoizolacije mogu se izreći novčane kazne. Kod imunokompromitiranih osoba izolacija traje 20 dana.

Tko je bliski kontakt?

Svaka osoba koja je bila u blizini osobe pozitivne na koronavirus, mogla se zaraziti. Epidemiolog odlučuje tko je bio u bliskom kontaktu, a tko nije. Bliski kontakt je osoba koja je imala veću šansu zaraziti se i zato treba biti u samoizolaciji/karanteni. Osoba koja ne zadovoljava kriterije za bliski kontakt, isto se mogla zaraziti, samo ima manju šansu i njoj se savjetuje biti na oprezu.

Bliski kontakt se u svrhu zdravstvenog nadzora u karanteni/samoizolaciji definira kao:

 • dijeljenje kućanstva s bolesnikom
 • izravan tjelesni kontakt s oboljelim od bolesti COVID-19
 • nezaštićen izravni kontakt s infektivnim izlučevinama oboljelog od bolesti COVID-19 (dodirivanje korištenih maramica golom rukom ili npr. ako se bolesnik iskašlje u osobu)
 • kontakt licem u lice s oboljelim od bolesti COVID-19 na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta
 • boravak u zatvorenom prostoru (npr. učionica, soba za sastanke, čekaonica u zdravstvenoj ustanovi itd.) s oboljelim od bolesti COVID-19 na udaljenosti manjoj od dva metra u trajanju duljem od 15 minuta
 • boravak u zatvorenom prostoru na udaljenosti većoj od dva metra može predstavljati bliski kontakt, ovisno o tome ima li bolesnik simptome, o nošenju maski, o ventilaciji prostorije… svaki pojedinačni kontakt u zatvorenom prostoru treba individualno procijeniti
 • zdravstveni radnik ili druga osoba koja pruža izravnu njegu oboljelom od bolesti COVID-19 ili laboratorijsko osoblje koje rukuje s uzorcima oboljelog bez korištenja preporučene osobne zaštitne opreme (OZO) ili ako je došlo do propusta u korištenju OZO-a
 • kontakt u zrakoplovu ili drugom prijevoznom sredstvu s bolesnikom dva mjesta ispred, iza ili sa strane; suputnici ili osobe koje skrbe o bolesniku tijekom putovanja; osoblje koje je posluživalo u dijelu zrakoplova u kojem sjedi bolesnik (ako težina kliničke slike ili kretanje bolesnika upućuje na izloženost većeg broja putnika, bliskim kontaktima se mogu smatrati putnici cijelog odjeljka ili cijelog zrakoplova).

Potrebno je naglasiti da svaka specifična situacija zahtijeva individualnu epidemiološku procjenu rizika i da se postupanje može razlikovati od preporuka ako postoji medicinsko opravdanje.

Kada je pozitivna osoba zarazna?

Jedan od glavnih razloga zbog čega je COVID uzrokovao svjetsku pandemiju jest činjenica da je osoba koja se zarazila koronavirusom zarazna od 1-2 dana prije pojave simptoma, pa do 10 dana nakon pojave simptoma. Upravo najzaraznije razdoblje je prije pojave simptoma i prvih dana nakon pojave simptoma. Ako je osoba potpuno cijepljena, njezina zaraznost traje kraće vrijeme.

Obolio/oboljela sam od COVID-a. Što učiniti ako dođe do pogoršanja simptomi ili simptomi traju duže vrijeme?

Ako imate poteškoće disanja, bol ili pritisak u prsima, plavkaste usne ili lice, jako povišenu temperaturu koja traje više dana, postanete konfuzni, ili imate neki drugi ozbiljniji simptom, odmah pozovite izabranog liječnika ili hitnu pomoć na 194. Ako simptomi traju duže vrijeme, kontaktirajte izabranog liječnika.

Razvio/la sam simptom gubitka osjeta njuha i/ili okusa. Koliko dugo to može trajati?

Neke osobe oboljele od koronavirusa mogu privremeno izgubiti osjet njuha i/ili okusa. Valja reći kako se gubitak njuha/okusa javlja 3.-4. dan od početka bolesti. Ovi simptomi nestaju u prosjeku za tjedan dana, no rijetko mogu potrajati i dulje od mjesec dana. 

Video isječci

Pregledaj sve

Misao dana

Želja za ozdravljenjem uvijek je bila pola zdravlja.

-Seneka

Prognoza

16.07

28° 34°

17.07

27° 33°

18.07

29° 34°

Izvor: DHMZ