Savjeti za putnike

Putovanje u strane zemlje može predstavljati povećani rizik od stjecanja raznih bolesti i stanja. Svaka zemlja nosi svoje specifične zdravstvene rizike, a puno toga ovisi i tome odlazimo li na kraći ili dulji period, posjećujemo li zemlje u razvoju ili razvijene zemlje, idemo li u veliki grad ili na selo, hoćemo li putovati kao avanturist ili ćemo boraviti u hotelu, što ćemo jesti i piti, kakvo je naše spolno ponašanje, imamo li neke kronične bolesti i dr. Svakoj osobi koja namjerava putovati van Hrvatske savjetujemo da se javi u Službu za epidemiologiju našeg Zavoda i posavjetuju se s epidemiologom u vezi putovanja, najbolje 4-6 tjedana prije planiranog putovanja. Tijekom savjetovanja, između ostalog, epidemiolog će procijeniti potrebu za eventiualnim cijepljenjem i zaštitom od malarije. 

Prije putovanja u neku zemlju, dok traje pandemija bolesti COVID-19, potrebno je procijeniti koliki je rizik tog putovanja u smislu mogućeg zaražavanja koronavirusom te odlučiti o putovanju. Ako je razlog putovanja opravdan i nužan, podsjećamo da je na destinaciji potrebno pridržavati se osnovnih i najvažnijih uputa sprječavanja infekcije: fizičkog razmaka od barem 1,5 metar, nošenja maske za lice u zatvorenim prostorima (ali i na otvorenome ako ne možemo održavati razmak) i čestog pranja ili dezinfekcije ruku te izbjegavanja gužvi. Bilo bi dobro pronaći informacije o epidemiološkoj situaciji u državi koju posjećujemo.

Po povratku iz inozemstva preporučuje se izbjegavati mjesta i događaje s većim okupljanjima i grupiranjima ljudi, posebice u zatvorenim prostorima, a ako ih nije moguće izbjeći, preporučuje se nošenje maske za lice, često pranje/dezinfekcija ruku i održavanje fizičkog razmaka od drugih ljudi odnosno izbjegavanje bliskog kontakta s drugim ljudima na manje od 1,5 metar tijekom 14 dana po povratku. Ako u roku od 14 dana po povratku iz inozemstva obolite (npr. povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja, umor, glavobolja, gubitak njuha i/ili okusa, bolovi u mišićima i zglobovima), obavezno ostanite kod kuće i javite se izabranom liječniku telefonom radi daljnjih uputa.

Što bi bilo dobro nositi sa sobom na putovanje (pogotovo ako je dulje od 10 dana)?

1. Lijekove koje inače uzimate i to u dovoljnoj količini (npr. lijekove protiv povišenog krvnog tlaka, inzuline, antiepileptike i sl.)

2. Zavoj i samoljepive trake

3. Sterilne gaze

4. Alkohol ili neki drugi antiseptik

5. Sredstva za mazanje koja odbijaju kukce (npr. OFF)

6. Škarice i sigurece

7. Oralnu rehidracijsku soluciju (za slučaj proljeva)

8. Lijek protiv bolova i za snižavanje temp. (npr. paracetamol)

9. Termometar (toplomjer)

10. Kremu za tretman mjesta uboda kukaca (ako ste osjetljivi)

11. Prezervative

12. Sedative (sredstva za umirenje)

13. Zaštitne maske

Savjeti kako držati pod kontrolom rizike okoliša u stranoj zemlji:

1. Vrućina i vlaga

2. UV zračenje

3. Rizici povezani s hranom i vodom

4. Životinje i kukci

5. Spolno ponašanje


Mato Lakić, dr. med. spec. epidemiologije

Više... Natrag

Video isječci

Pregledaj sve

Misao dana

...dati dio sebe, dati ga drugom, ljudski je i nježno i nikad nam ne uzima onoliko koliko nam vraća.

-Thomas More

Prognoza

12.04

18° 23°

13.04

18° 24°

14.04

17° 24°

Izvor: DHMZ