Ispitivanje zdravstvene ispravnosti vode za piće

Ispitivanje zdravstvene ispravnosti vode za piće provodi se temeljem Zakona o hrani (NN 46/07) i Pravilnika o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće (NN 47/08).

 

Zahtjev sukladnosti mora biti ispunjen:

  • na mjestu potrošnje vode za piće
  • u objektima za poslovanje s hranom, predmetima koji dolaze u neposredan dodir s hranom i predmetima opće uporabe na mjestu gdje se voda koristi u proizvodnji i prometu
  • na slavini cisterne ako se koristi kao voda za piće

 

U analizi vode obavljamo:  

1.     senzorska ispitivanja

  • Miris
  • Okus 

2.    fizikalno-kemijska ispitivanja

  • Boja
  • Mutnoća
  • Temperatura
  • pH
  • Elektrovodljivost
  • Utrošak KMnO4 (oksidativnost)
  • Ukupne suspenzije
  • Ukupna tvrdoća
  • Vodikov sulfid (sumporovodik
  • Slobodni rezidualni klor
  • Amonijak
  • Fosfati
  • Kalcij
  • Kloridi
  • Magnezij
  • Nitrati
  • Nitriti
  • Sulfati
  • Mineralna ulja
  • Cijanidi
  • Anionski detergenti
  • Neionski detergenti
  • Silikati

3.     mikrobiološka ispitivanja

  • Ukupni koliformi
  • Escherichia coli
  • Enterokoki
  • Broj kolonija na 37°C
  • Broja kolinija na 22°C
  • Clostridium perfringens (uključujući spore)
  • Pseudomonas aeruginosa
  • Salmonella spp.

Slika 1. Uzorkovanje vode za piće s izvora Ombla