Promicanje zdravlja

Promicanje zdravlja je javnozdravstvena disciplina s ciljem unapređenja zdravlja i stvaranja potencijala za dobro zdravlje. Svjetska zdravstvena organizacija definira zdravlje kao stanje fizičkog, mentalnog i socijalnog blagostanja (zdravlja) a ne samo odsustvo bolesti.

Zdravlje je društvena odgovornost, u smislu brige za osiguranje zdravog i sigurnog okruženja,  smanjenja i sprečavanja čimbenika koji štete zdravlju, povećanja ulaganja u unapređenje zdravlja,  ali i odgovornost pojedinca.  

Brojni čimbenici i naše svakodnevne navike pridonose zdravlju, ali i štete. Redovito uzimanje voća i povrća ili redovita tjelesna aktivnost čuvaju naše zdravlje. Pušenje, prekomjerno konzumiranje alkohola, nepravilna i nezdrava prehrana te neredovito vježbanje svjesno je narušavanje zdravlja. Na zdravlje možemo utjecati! Stoga, služba u cilju promicanja zdravlja i čimbenika koji pridonose zdravlju te prevenciji zdravstveno štetnih životnih navika organizira javnozdravstvene aktivnosti, izrađuje i distribuira edukativni materijal te provodi zdravstveno informiranje javnosti putem različitih medija.

 

Služba za promicanje zdravlja obuhvaća:

Odjel za socijalnu medicinu

Odjel za mentalno zdravlje

Savjetovalište za prehranu

 

Voditeljica Službe za promicanje zdravlja

Prim. dr. sc. Ankica Džono Boban, dr. med. specijalist javnog zdravstva

e-mail: ankica.dzono-boban@zzjzdnz.hr

tel:  +385 (0)20 341 077

fax: +385 (0)20 341 099