Ispitivanje kvalitete hrane
Mikrobiološko ispitivanje hrane provodi Odjel za hranu. U radu se primjenjuju slijedeći zakonski propisi:
- Zakon o hrani (NN 81/13)
- Zakon o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu (NN 81/13)
- Zakon o službenim kontrolama koje se provode sukladno propisima o hrani, hrani za životinje, o zdravlju i dobrobiti životinja (NN 81/13)
- Uredba (EZ) 178/2002 Europskog parlamenta o utvrđivanju općih načela i uvjeta zakona o hrani
- Uredba Komisije (EZ) 2073/2005 o mikrobiološkim kriterijima za hranu
- Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti (NN 79/07; 43/09)
(Vodič za mikrobiološke kriterije za hranu); Ministarstvo poljoprivrede.
Hrana se ispituje na prisustvo sljedećih mikroorganizama:
- Salmonella vrste
- HRN EN ISO 6579 Metoda za otkrivanje Salmonella spp. *
- Listeria monocytogenes
- HRN EN ISO 11290-1 Metoda dokazivanja L. monocytogenes *
- HRN EN ISO 11290-2 Metoda brojenja L. monocytogenes *
- Enterobacteriaceae
- HRN ISO 21528-2 Metoda za detekciju i brojenje Enterobacteriaceae *
- Escherichia coli
- HRN ISO 16649-2 Metoda brojenja beta-glukuronidaza pozitivnih E. coli *
- Staphylococcus aureus
- HRN EN ISO 6888-1 Postupak brojenja koagulaza pozitivnih stafilokoka *
- sulfitoreducirajuće klostridije
- HRN ISO 15213 Metoda dokazivanja sulfitreducirajućih klostridija
- kvasci i plijesni
- HRN ISO 7954 Metoda brojenja kvasaca i plijesni pri 25 °C
- aerobne mezofilne bakterije
- HRN EN ISO 4833 Metoda brojenja mikroorganizama pri 30 °C *
(* metode iz područja akreditacije sukladno normi HRN EN ISO/IEC 17025:2007)
Kemijsko ispitivanje hrane
Odjel za hranu obavlja i kemijsko ispitivanje namirnica u svrhu kontrole kvalitete proizvoda.
U sklopu ovog ispitivanja provodi se osnovna kemijska analiza:
- određivanje vlage
- određivanje suhe tvari
- određivanje pepela
- određivanje stupnja kiselosti
- određivanje bjelančevina
- određivanje masti
- određivanje ugljikohidrata
- određivanje energetske (kalorijske) vrijednosti