Odgovorno spolno ponašanje

Spolni kontakt bez odgovarajuće zaštite je vrlo rizičan za prijenos mnogih spolno prenosivih bolesti, kao što su HIV/AIDS, sifilis, gonoreja, HPV infekcija, klamidijaza, hepatitis B.

U spolno prenosive bolesti  spadaju sve bolesti, koje se mogu prenijeti bilo kojim oblikom spolnog kontakta (oralnim, vaginalnim i analnim). U ordinacije sve češće dolaze mlade osobe sa simptomima nespecifičnog uretritisa (upala mokraćne cijevi) čiji je najčešći uzročnik infekcija s klamidijom nastala spolnim kontaktom. Među česte spolno prenosive bolesti su svrab i ušljivost.

Simptomi i promjene na koži kod nekih spolno prenosivih bolesti ne javljaju se odmah nakon spolnog kontakta, a često je i samo jedan takav kontakt dovoljan za prijenos infekcije. Stoga prevencija spolno prenosivih bolesti ima ključnu ulogu.

Najučinkovitija i najpouzdanija metoda prevencije spolno prenosivih bolesti je apstinencija (suzdržavanje od spolnih odnosa) i uzajamno vjerna veza. Ako se upuštate u bilo kakve spolne aktivnosti, pa čak i s partnerom iz poznatog društva, nemojte zaboraviti koristiti prezervative (kondome). Uporaba kondoma ne znači sumnju u zaraženost partnera, kao ni nedostatak povjerenja, već isključivo pokazuje zrelost osoba koje stupaju u spolne odnose i njihovo odgovorno ponašanje. Za viruse (virus herpes simpleks ili humani papiloma virus), koji se prenose neposrednim kontaktom kože s kožom zaštita s kondomom neće biti dovoljna ako mjesto infekcije nije zaštićeno. U inaktiviranju pojedinih uzročnika infekcije mogu pomoći spermicidi.

Izbor partnera je vrlo važan. Izbjegavanje rizičnog ponašanja (spolnog kontakta bez zaštite) znači brigu o vlastitom zdravlju i zdravlju partnera.

 

mr. Ankica Džono-Boban, dr. med., spec. javnog zdravstva