Cijepljenjem protiv raka - Cijepljenjem protiv HPV-a

U školskoj godini 2020/2021 prema programu cijepljenja dobrovoljno i besplatno se cijepe učenici i učenice 8. razreda osnovne škole.

Cijepljenje se vrši 9-valentnim cjepivom Gardasil 9.

Učenici i učenice koji su prvu dozu cjepiva dobili prije navršene petnaeste godine primaju dva cjepiva u razmaku od šest mjeseci.

Učenici i učenice koji se počinju cijepiti nakon petnaestog rođendana cijepe se s tri doze cjepiva s razmakom od dva mjeseca između prve i druge doze, te četiri mjeseca između druge i treće doze.

Roditelji se o cijepljenju obavještavaju putem informativnih letaka koje se učenicima podijele u školi. Na poleđini letka nalazi se obrazac u kojeg roditelji upisuju slažu li se ili se ne slažu da se njihovo dijete cijepi protiv infekcije HPV-om. Letak zajedno s ispunjenim obrascem  vraća se nadležnom školskom liječniku. Liječnici na cijepljenje pozivaju učenike čiji su roditelji izjavili da se slažu s cijepljenjem njihove djece. Cijepljenje se obavlja u ambulanti nadležnog školskog liječnika. U slučaju gubitka letka isti  možete preuzeti ovdje.

Učenici sa sobom trebaju ponijeti letak s ispunjenim obrascem na poleđini, knjižicu cijepljenja i medicinsku dokumentaciju ukoliko dijete ima neku kroničnu bolest.

Više informacija o cijepljenju učenica i učenika osnovnih i srednjih škola u Dubrovačko-neretvanskoj županiji možete dobiti kod   nadležnih liječnika školske medicine.

Za sve ostale djevojke i žene informacije o cijepljenju možete dobiti u Odjelima za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije. 

 

Zašto se cijepiti?

Do danas u svijetu je podijeljeno više od 200.000.000 doza cjepiva i cijepljeno preko 80.000.000 djevojčica, djevojaka i žena.

Istraživanjima tijekom primjene cjepiva dokazana je učinkovitost cjepiva u smanjenju rizika od HPV infekcije (predstadija raka i raka vrata maternice i ostalih lokacija anogenitalne regije i smanjenje spolnih bradavica).

Gardasil 9 je adjuvantno neinfektivno 9-valentno rekombinantno cjepivo. Čestice nalik virusu ne mogu inficirati stanice niti se umnožavati ili izazvati bolest, ali izazivaju imunološki odgovor koji štiti protiv 9 tipova HPV virusa.

Temeljem epidemioloških studija očekuje se da Gardasil 9 štiti protiv praktično svih tipova virusa visokog rizika (HPV 6, 11, 16, 18, 31, 33, 45, 52 i 58) te time sprečava nastanak različitih vrsta raka i anogenitalnih bradavica.

Saznajte više: 

Letak "Cijepljenjem protiv raka"

O HPV-u

HPV prezentacija za roditelje i učenike

Sažetak - "Značaj HPV cjepiva u prevenciji raka vrata maternice"