Svjetski dan srca na Grudi u Konavlima

Od 28. do 30. rujna povodom Svjetskog dana srca na Grudi u Konavlima organizirana je javnozdravstvena akcija Pokreni svoj život u kojoj su bili uključene osobe od najmlađe do najstarije dobi.

28. rujna djelatnice Službe za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije održale su radionice „Zdravlje u srcu“ za vrtićku djecu u Dječjim vrtićima „Konavle“ na Grudi. Radionicu su vodile nutricionistkinja Marija Vezilić i prvostupnica sestrinstva Monika Bebek. Cilj radionica bio je upoznati djecu  s namirnicama koje su važne za očuvanje zdravlja srca i prevenciju kardiovaskularnih bolesti.

29. rujna na sam Svjetski dan srca veliki interes pokazali su mještani Grude za procjenu kardiovaskularnog rizika koju su zajednički proveli Zavod za javno zdravstvo i Dom zdravlja Dubrovnik. Ovim preventivnim aktivnostima Zavod i DZ Dubrovnik još jednom su potvrdili važnost odlaska u lokalnu zajednicu. Cilj aktivnosti bio je podizati svijest o važnosti očuvanja kardiovaskularnog zdravlja, poznavanje i rano otkrivanje rizika za bolesti srca i krvnih žila, o mogućnostima sprečavanja i smanjenja rizičnih čimbenika odnosno kako ih zamijeniti protektivnim mjerama za unapređenje zdravlja. U procjeni rizika sudjelovale su liječnice specijalistice javnog zdravstva Ankica Džono Boban i Marija Mašanović, nutricionistkinja Marija Vezilić i prvostupnica sestrinstva Monika Bebek iz Zavoda za javno zdravstvo te  patronažne sestre Slavica Ramadan i Paulina Rilović iz DZ Dubrovnik.

30. rujna u Domu za starije i nemoćne osobe na Grudi nutricionistkinja Marija Vezilić održala je predavanje o prehrani za osobe starije životne dobi.