Radionice u Tjednu mozga u dječjim vrtićima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

Povodom obilježavanja Tjedna mozga od 14. do 17. 3. 2017. djelatnice Službe za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije održale su radionice u dječjim vrtićima u Metkoviću, Pločama, Kominu, Slanomu, Ošljemu, Stonu, Župi dubrovačkoj, Orebiću, Smokvici, Blatu, Vela Luci i Korčuli. U aktivnostima je sudjelovalo 512 djece vrtićke dobi.

U interaktivnoj radionici vrtićka djeca upoznala su se o tome što je mozak i kako funkcionira. Na modelu mozga zorno su mogli vidjeti njegov oblik, moždane hemisfere i vijuge, a na modelu neurona kako se prenose informacije iz vanjskog svijeta u mozak i obrnuto. Slikovito su im vizualizirani razni oblici ljudskog ponašanja, koji su dio i njihovih svakodnevnih aktivnosti (pokreti, osjećaji, misli itd.). Budući da je vježbanje mozga važno za bolju koncentraciju, učenje, pamćenje, kordinaciju tijela i uma te za druge mentalne i motoričke aktivnosti djecu smo poučili vježbama za mozak uz preporuku redovitog održavanja istih barem 15 minuta dnevno.

Radionica o važnosti i utjecaju vježbi za mozak na koncentraciju, smanjenje stresa i proces učenja kod djece školske dobi provedena je i u OŠ Mokošica članovima Učiteljskog vijeća.

Vježbe za mozak su jednostavne kratke vježbe koje koriste mentalnom zdravlju pa se preporučavaju svima, a neke od njih možete vidjeti na linku http://www.zzjzdnz.hr/hr/hr/video-galerija/vjezbe-za-mozak

 

Stres i mozak – vježbe za ublažavanje stresa

Vježbe za poboljšanje rada mozga

Koju hranu mozak voli?

Moderna tehnologija mijenja rad mozga

www.hiim.unizg.hr

Tjedan mozga 2013.

Tjedan mozga 2014.

Tjedan mozga 2015.

Tjedan mozga 2016.