Interaktivna predavanja o tjelesnoj aktivnosti za starije osobe

Zdravlje u starijoj dobi nije slučajno, ono ovisi o nasljeđu, tjelesnom, socijalnom okruženju, utjecaju na mogućnosti i zdravstveno ponašanje starije osobe.

Udio starijih osoba u većini zajednica razvijenog svijeta je u porastu što sa sobom donosi brojne izazove kako za pojedinca tako i za društvo. Cilj svake razvijene zemlje svijeta je omogućiti starijoj osobi što dulji izvaninstitucijski smještaj u vlastitom domu uz brojne usluge koje će joj pomoći da ostane samostalna i uključena u zajednicu. Samostalnost se između ostalog postiže i redovitom tjelesnom aktivnosti kojom se unaprijeđuje sveukupno zdravlje, tjelesna kondicija i smanjuje rizik za razvoj brojnih bolesti i stanja (bolesti koštano-mišićnog sustava, bolesti srca i krvnih žila, plućne bolesti i sl.) od kojih najčešće boluju starije osobe. Na taj način se poboljšava i kvaliteta života starijih osoba, smanjuje korištenje zdravstvene zaštite kao i izdvajanja za njihovu skrb. Osobe koje su sjedalački životni stil zamijenili aktivnim, iskazuju zadovoljstvo tjelesnim i psihičkim zdravljem i boljom kvalitetom života. 

Tijekom listopada, mjeseca starijih osoba, održana su interaktivna predavanja na temu tjelesne aktivnosti u starijoj dobi i to u prostorima Dubrovačke udruge skrbnika, bolesnika i prijatelja Alzheimerove bolesti i ostalih demencija (DUSAB), 3. listopada, u Domu za starije osobe Dubrovnik 18. listopada, u Domu za starije osobe Thermoterapia u Mokošici, 19. listopada te u Domu za starije i nemoćne osobe Konavle na Grudi, 25. listopada 2017. godine. Tijekom predavanja korisnici su vježbali prema vlastitim mogućnostima i iskazali radost i zadovoljstvo. Predavanja uz aktivno vježbanje održala je liječnica Službe za promicanje zdravlja, Marija Mašanović.