Obilježen Svjetski dan srca

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije sa svojim partnerima i sugrađanima obilježio je Svjetski dan srca aktivnostima u Metkoviću i Dubrovniku.

28. rujna 2018. Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Dom zdravlja Metković i Gradsko društvo Crvenog križa Metković uz potporu Grada Metkovića obilježili su Svjetski dan srca u sklopu projekta Volonteri u parku u dječjem parku u Metkoviću. Za djecu vrtićke dobi i nižih razreda osnovne škole organizirane su dječje igre uz stručno vodstvo te radionice o pravilnoj prehrani i pretilosti koje su vodile liječnice Zavoda za javno zdravstvo. Koliko je važno kontrolirati i pratiti vrijednosti krvnog tlaka kako bi se što ranije otkrile njegove promjene, pokazali su mnogi građani kojima su patronažne sestre izmjerile krvni tlak. Svi sudionici ove javnozdravstvene akcije mogli su na edukativnim modelima vidjeti što se događa u krvnim žilama s aterosklerotskim promjenama.

29. rujna 2018. U Dubrovniku je u koordinaciji županijskog Zavoda za javno zdravstvo i stručno vodstvo članova Škole trčanja Dubrovnik organizirana je još jedna rekreativna šetnja Hodanjem do zdravlja u sklopu Nacionalnog programa Živjeti zdravo. Tako su se sudionici ove aktivnosti pridružili obilježavanju Svjetskog dana srca, jer redovita tjelesna aktivnost jednako je važna za zdravlje srca kao i opće zdravlje. Ona smanjuje rizik za razvoj bolesti srca i krvnih žila, sprječava i/ili odgađa razvoj povišenog krvnog tlaka (arterijske hipertenzije), a kod osoba koje boluju od hipertenzije pomaže u održavanju vrijednosti krvnog tlaka u poželjnim granicama, poboljšava funkciju srčanog sustava, povećava iskorištavanje masti čime pomaže u održavanju poželjne tjelesne težine i smanjivanju rizika od razvoja debljine (pretilosti) i niz drugih za zdravlje pozitivnih učinaka. Više na linku Tjelesna aktivnost i zdravlje.