Higijena ruku - radionice u dječjim vrtićima

Higijena ruku, kao jedna od najvažnijih mjera prevencije širenja mnogih zaraznih bolesti, predstavlja i najznačajniju mjeru osobne higijene. Ruke su u kontaktu sa živim bićima (ljudima i životinjama), raznim predmetima i površinama te se tijekom svakodnevnih aktivnosti mogu kontamirati mikroorganizmima. Takve ruke su put prijenosa raznih uzročnika kada se prljavim rukama dodiruju usta, nos ili oči. Bolesti koje se mogu prenjeti prljavim rukama su brojne crijevne bolesti, virusni proljevi, enterobijaza, infekcije očiju, žutica (hepatitis A), razne kapljične infekcije (gripa, ...). Oboljeti mogu svi koji ne održavaju higijenu ruku, a posebno su obolijevanju izložena djeca koja još nisu stekla navike redovitog pranja ruku pa su vrlo često izložena feko-oralnim širenjem bolesti.

Pravilno i redovito pranje ruku je najjednostavnija i vrlo učinkovita metoda sprečavanja prijenosa zaraznih bolesti. Stoga radionice koje u dječjim vrtićima provodi Služba za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije imaju za cilj osvijestiti djecu o važnosti održavanja higijene ruku te ih naučiti postupak pravilnog pranja ruku toplom vodom i tekućim sapunom.

Ove godine radionce su započete u DV „Radost“ Vela Luka u suradnji s patronažnom sestrom DZ „A. Franulović“ Vela Luka, a nastavljene u DV Župa dubrovačka i DV Konavle. Više u galeriji slika.