Svjetski dan šećerne bolesti obilježen na Stradunu

14. studenog 2018. godine u Dubrovniku ispred Palače Sponze na Stradunu povodom Svjetskog dana šećerne bolesti (dijabetesa) Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Udrugom roditelja djece oboljele od dijabetesa „Slatki život“, patronažnom službom Doma zdravlja Dubrovnik i Medicinskom školom Dubrovnik organizirao je javnozdravstvenu aktivnost mjerenja šećera u krv.

Ovogodinji slogan Svjetskog dana dijabetesa je Obitelj i šećerna bolest s ciljem podizanja svijesti o važnosti uključivanja cijele obitelji u liječenje oboljelog člana, od odabira namirnica i pripremanja obroka, zajedničkih svakodnevnih aktivnosti, do prepoznavanja i postupanja u slučaju niskih ili visokih vrijednosti šećera u krvi. Podrška obitelji i promjene u svakodnevnim aktivnostima značajno pridonose kvaliteti života cijele obitelji, a posebno njenog oboljelog člana.

Aktivnosti na Stradunu odazvali su se brojni građani, koji su uz provjeru razine šećera u krvi, imali prilike vidjeti primjere namirnica u kojima se nalaze skriveni šećeri.

Svjetski dan šećerne bolesti pokrenuli su Međunarodna dijabetička Federacija (International Diabetes Federation) i Svjetska zdravstvena organizacija 1991. godine kao odgovor na sve izraženiji i rastući problem šećerne bolesti i opterećenja koje predstavlja na pojedince, njihove bližnje i društvo u cjelini.