Predavanje u Udruzi slijepih DNŽ

U susret Međunarodnom danu žena, u Udruzi slijepih Dubrovačko-neretvanske županije liječnica Marija Mašanović iz Odjela za socijalnu medicinu, Službe za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske župnije održala je interaktivno predavanje o važnosti brige o ženskom zdravlju s posebnim naglaskom na ranije otkrivanja raka vrata maternice.

Rak vrata maternice nema ranih simptoma i spada u najpreventabilnija sijela raka u žena. U najvećem broju slučajeva uzrokovan je dugotrajnom infekcijom visokorizičnim tipovima Humanog papiloma virusa (HPV) i promjenama na stanicama vrata maternice koje se jedino mogu dokazati redovitim ginekološkim pregledima s uzimanjem PAPA testa, HPV testiranjem prema indikacijama te ostalim dijagnostičkim metodama. Uz redovite preglede koje bi trebale raditi sve žene nakon ulaska u spolni život, dostupno je i devetovalentno HPV cjepivo koje je besplatno za sve učenike završnih razreda osnovnih škola i najučinkovitije je kad se primjeni prije ulaska u aktivni spolni život.

Sve osobe, a naročito one koje spadaju u vulnerabilne skupine trebaju osvijestiti važnost skrbi za cjelokupno zdravlje koje uključuje redovite odlaske na preventivne preglede s ciljem ranijeg otkrivanja bolesti. U interaktivnom razgovoru s članicama udruge podijeljena su saznanja i osobna iskustva i još jednom naglašena važnost prevencije u osobnom zdravlju.

U našoj županiji u prosjeku godišnje od invazivnog raka oboli desetak žena, a umre njih dvije i uglavnom se radi o ženama starijim od 40 godina, koje nisu redovito odlazile na ginekološke preglede. Od lokaliziranog oblika raka oboljevaju najčešće mlađe žene i upravo zbog mogućnosti koje pruža današnja prevencija, dijagnostika i liječenje niti jedna žena bi smjela razviti uznapredovali rak vrata maternice i umrijeti od ove bolesti.