Održan simpozij CIJEPLJENJE: IZAZOVI DANAŠ NJICE

26. travnja 2014. godine u Dubrovniku je održan simpozij „CIJEPLJENE: IZAZOVI DANAŠNJICE“ u organizaciji Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije i Hrvatskog liječničkog zbora te pod pokroviteljstvom Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Pad dobre procijepljenosti odnosno smanjenje obuhvata cijepljene djece, kao što se vidi zadnjih godina u dijelu naše županije, predstavlja opasnost za povećanim brojem oboljelih ili izbijanja epidemija tih bolesti. Primjeri toga su nedavne epidemije zaušnjaka (2005.) i rubeole (2007.) u našoj županiji.

Uzročnici svih zaraznih bolesti protiv kojih se propisuje obvezno cijepljenje postoje u prirodnom okruženju, bilo u okolišu ili domaćinu (čovjek, životinja) i predstavljaju rizik od obolijevanja. Stoga potreba kontinuiranog održavanja cijepljenja kao najučinkovitije javnozdravstvene intervencije za prevenciju tih zaraznih bolesti i dalje postoji, a nuspojave su realnost koja je u usporedbi sa stvarnom koristi od cijepljenja apsolutno nedostatan argument za prekidom kontinuiranog cijepljenja - glavni je zaključak sudionika simpozija.

O cijepljenju

Kalendar cijepljenja za 2014. g.

Cijepljenje - brošura za roditelje

Cijepljenje - brošura za zdravstvene radnike

Simpozij "Cijepljenje: izazovi današnjice"