Obilježen Svjetski dan starijih osoba

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba 3. listopada 2014. g. u Domu za starije i nemoćne osobe "Majka Marija Petković" u Blatu, mr. Marija Mašanović, dr. med., spec. javnog zdravstva održala je interaktivno predavanje na temu mentalnog zdravlja pod naslovom „Igrom do mentalnog zdravlja“. Uz korisnike doma predavanju su nazočili i aktivno sudjelovali štićenici Doma za odrasle i psihički bolesne osobe Blato na Korčuli.

Mentalno zdravlje u starijim godinama je okosnica cjelokupnog života starije osobe i pokretač tijela. Njegovo očuvanje je najvažniji prioritet kojim potičemo volju i uključenost starijih u zajednicu u kojoj žive čime odgađamo neželjene posljedice karakteristične za tu dob (socijalna izoliranost, depresija, demencija…). 

Tijekom predavanja istaknuta je važnost psihičkog/mentalnog zdravlja starijih osoba, posljedice njegovog slabljenja i tehnike koje pomažu u njegovom očuvanju. Korisnici su tijekom predavanja aktivno sudjelovali i radili "Vježbe za mozak", "čitali" boje, pogađali zagonetke i asocijacije, slagali puzzle i tangrame na zadane modele te učili tehniku origami. Zanimljivo je da je najstariji sudionik u 99. godini uz malu pomoć uspio sastaviti tangram na zadanu temu, a njegov recept za dugovječnost su smijeh i pjesma kojom nas je i uveo u zajedničko druženje.

Više pogledajte u galeriji slika.

 

mr. Marija Mašanović, dr. med., spec. javnog zdravstva