Obilježen Svjetski dan zdravlja 2016.

U suradnji Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Udruge Slatki život, Službe za patronažu DZ Dubrovnik, DZ Metković, DZ „Dr. A. Franulović“ Vela Luka, Sveučilišta u Dubrovniku, općine Blato i Ljekarne Draženović obilježen je Svjetski dan zdravlja na području cijele županije. Akcije su provedene 7. travnja 2016. godine na Sveučilištu u Dubrovniku, Gružu, Mokošici u Dubrovniku, Blatu na otoku Korčuli te u Metkoviću.

Svjetski dan zdravlja obilježava se svake godine 7. travnja pod pokroviteljstvom Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) s ciljem senzibiliziranja  javnosti na zdravstvene probleme koji utječu na širu populaciju te na važnost prevencije i ulaganja u zdravlje. Ove godine Svjetski dan zdravlja posvećen je šećernoj bolesti (dijabetesu). Pod sloganom Pobijedi dijabetes SZO istaknula je nekoliko ključnih poruka:

  • Prevalencija dijabetesa raste u epidemijskim razmjerima.

  • Veliki broj novooboljelih slučajeva od dijabetesa može se spriječiti. Jednostavnim svakodnevnim životnim mjerama (održavanjem poželjne tjelesne težine, uključivanjem u redovitu tjelesnu aktivnost, pravilnom prehranom) smanjuje se rizik za nastanak dijabetesa tipa 2.

  • Dijabetes se može liječiti i kontrolirati te tako spriječiti komplikacije. Stoga su podizanje svijesti, educiranost, dostupnost dijagnostike i pristupačno liječenje ključne komponente.

Tijekom  javnozdravstvenih akcija mjerila se razina šećera u krvi i krvni tlak, a zainteresiranim građanima davali zdravstveni savjeti uz dijeljenje promotivno-edukativnih materijala.

Kako je bilo tijekom aktivnosti pogledajte u galeriji slika.