Sastanak o provedbi Uredbe o kakvoći mora za kupanje u DNŽ

Sastanak o provedbi Uredbe o kakvoći mora za kupanje (NN 73/08) na plažama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji održan je 03. travnja 2012. g. u Gradskoj vijećnici. Govorilo se o obvezama koncesionara i jedinicama lokalne samouprave u provedbi Uredbe.

Na sastanku su sudjelovali pročelnica Upravnog odjela za prostorno uređenje, gradnju i zaštitu okoliša Nikolina Šišić, voditeljica Odsjeka za zaštitu okoliša Branka Martinović-Vuković, voditeljica Odjela za okoliš Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Dolores Grilec, Ivo Klaić iz Upravnog odjela za turizam, more i poduzetništvo te predstavnice Udruge Lijepa naša koja provodi projekt Plave zastave u Hrvatskoj.

Predstavnica Zavoda govorila je o dosadašnjim rezultatima ispitivanja mora za kupanje u Dubrovačko-neretvanskoj županiji i načinu izvještavanja javnosti o kakvoći mora za kupanje. Prikazana je web aplikacija (baza podataka) u koju se unose rezultati odmah po završetku analize, a koja se može  pronaći na web stranicama Zavoda, Dubrovačko-neretvanske županije te Ministarstva zaštite okoliša i prirode. Osim ocjene kakvoće mora javnost ima mogućnost uvida u profile plaža, hidrometeorološke karakteristike, opremljenost plaža te fotografije. Preko mrežne aplikacije moguće je dojaviti onečišćenje, upisati komentar ili predložiti novu točku ispitivanja.

Program ispitivanja kakvoće mora provodi se prvenstveno radi zaštite zdravlja kupača, pa je tako i cilj sastanka bio podsjetiti koncesionare i jedinice lokalne samouprave na obavezu postavljanja informativnih ploča s podacima o kakvoći mora i obavjestima u slučaju onečišćenja. Trenutno u DNŽ postoje informativne ploče samo na četiri plaže. Zbog toga se događaju slučajevi poput iznenadnog onečišćenja u Uvali Lapad i Srebrenom prošlih sezona kupanja, da kupači nisu znali da more nije podobno za kupanje jer na plaži nije bilo obavjesti.

Dolores Grilec, dipl.ing.

Voditeljica odjela za okoliš