Aktivno zdravo starenje u zajednici

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije udio osoba u dobi 60 godina i više utrostručit će se do 2050. godine, a već sad na svijetu živi jednak broj novorođene djece i osoba u dobi 60 i više godina. Stoga je ovogodišnji Svjetski dan zdravlja posvećen podizanju svijesti o zdravom aktivnom starenju.

Odjel za socijalnu medicinu Službe za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije organizirao je 3. travnja 2012. godine tribinu pod naslovom "Aktivno zdravo starenje u zajednici" s ciljem upoznavanja i prikazivanja rada i aktivnosti o aktivnom starenju u našoj zajednici.

Zamjenica župana Marija Vučković pozdravila je sve sudionike tribine, predstavnike županijskih i gradskih upravnih odjela, institucija, udruga i dobrotvornih društava koji u svom djelokrugu rada skrbe za osobe starije dobi. Ankica Džono Boban, voditeljica Službe za promicanje zdravlja ZZJZ prezentirala je zavodske aktivnosti na području istraživanja o potrebama starijih osoba i promicanju zdravlja osoba starije dobi. O institucionalnoj skrbi za starije osobe s područja grada Dubrovnika govorile su Marica Miletić, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Dubrovnik, i Mirjana Vujnović, ravnateljica Doma za starije i nemoćne osobe Domus Christi. Predstavnica nevladine udruge Blage ruke iz Slanoga Ana Milković prikazala je rad udruge u izvaninstitucionalnoj skrbi za starije osobe Dubrovačkog primorja. Na tribini je prikazan petominutni filmski uradak učenika Gimnazije Dubrovnik o osamdesetogodišnjakinji koja redovito aktivno vježba u lokalnom klubu za žene. Marija Mašanović,  voditeljica Odjela za socijalnu medicinu premijerno je promovirala DVD Zavoda za javno zdravstvo DNŽ „Vježbajte s nama!“. Radi se o osam različitih vježbi za pojedine grupe mišića (vrat, rameni obruč, trbuh, kukovi i noge, stražnjica i natkoljenica, vježbe za cijelo tijelo i vježbe uz pomagala – štap, elastična traka, bučice)  koje su namijenjene podjednako starijim i mlađim osobama.

 

Mr. Marija Mašanović, dr. med., spec. javnog zdravstva

Mr. Ankica Džono Boban, dr. med., spec. javnog zdravstva