Zdravo stari, za godine ne mari!

U susret Svjetskom danu zdravlja koji se ove godine obilježava pod sloganom "Zdravo starenje", 4. travnja 2012. godine u sportskoj dvorani OŠ Marina Držića na Ilijinoj glavici, Odjel za socijalnu medicinu Službe za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo DNŽ organizirao je sportsko natjecanje za osobe u dobi 60 godina i više pod nazivom "Zdravo stari, za godine ne mari!".

Sportsko natjecanje - Zdravo stari, za godine ne mari!

Prije početka natjecanja djelatnice Zavoda i patronažne sestre Doma zdravlja Dubrovnik sudionicima natjecanja izmjerile su razinu šećera u krvi i vrijednost krvnog tlaka, što su svi s veseljem pozdravili.

Sudjelovalo je 7 ekipa od pet članova: dvije ekipe iz udruge matice umirovljenika podružnica Gruž, po jedna ekipa iz podružnica Pile-Kono i Župa dubrovačka te jedna ekipa iz Doma za starije i nemoćne Dubrovnik i dvije iz Domusa Christi.  Natjecanje je organizirano u pet igara: vođenje lopte između čunjeva, pogodi koš, pronađi predmet, uhvati loptu i kuglanje.

U prvoj igri – vođenje lopte između čunjeva većini je najviše poteškoća zadala "neposlušna" lopta, ali uz puno smijeha i pomoći navijača uspješno su savladani svi čunjići. U igri - pogodi koš, mrežica koša često se zatresla i bez velikih treninga. U hodanju sa zaprekama uz pronalazak zadanog predmeta naši natjecatelji pokazali su izvrsne kognitivne i tjelesne sposobnosti. Koordinacija hodanja po ravnoj crti uz nošenje lopte iznad glave bila je nepogrešiva, a u završnoj igri kuglanja čunjevi su uspješno obarani. Posebnu pohvalu treba dati najstarijem natjecatelju koji je imao 92 godine i natjecatelju slijepoj osobi koji je uspješno pogađao koš i obarao čunjiće. 

Najviše bodova i prvu nagradu - večera za pobjedničku ekipu osvojili su članovi udruge matice umirovljenika Gruž. Drugu nagradu – poklon bon za svakog člana ekipe osvojile su članice matice umirovljenika podružnice Župa dubrovačka, a treću nagradu - ulaznica za kazališnu predstavu za svakog člana ekipe osvojio je tim iz Doma za starije i nemoćne osobe Dubrovnik. Svi sudionici natjecanja nagrađeni su prigodnim poklonom.

Uz dobro raspoloženje i natjecateljski duh sudionici su iskazali zavidnu tjelesnu kondiciju prema svojim sposobnostima i godinama te iskazali želju za ponovnim organiziranjem ovakvog sadržaja za starije osobe.

 

Tribina: Zdravo aktivno starenje u zajednici

 

mr. Ankica Džono Boban, dr. med., spec. javnog zdravstva

mr. Marija Mašanović, dr. med., spec. javnog zdravstva