Predavanja: Dijabetes, prehrana i primjeri iz prakse

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti 14. studenog 2012. u Zavodu za javno zdravstvo održana su predavanja o prehrani oboljelih, te iskustvima iz liječničke prakse, u organizaciji Zavoda, Udruge djece oboljele od šećerne bolesti i njihovih roditelja „Slatki život“ i Društva za zaštitu od šećerne bolesti Dubrovnik.

Predavanja su održale  djelatnice Opće bolnice Dubrovnik endokrinologinja dr. sc. Sandi Tešanović, pedijatrica Zrinka Kačić-Miličić, prehrambena tehnologinja Ljljana Ban, te nutricionistica Marija Vezilić iz Zavoda. Liječnice su kroz primjere iz prakse naglasile važnost individualnog pristupa svakoj oboljeloj osobi. Istaknuta su dva najvažnija čimbenika potrebna za održavanje razine šećera u krvi u preporučenim granicama, a to su pravilna prehrana i redovita tjelovježba. Poseban osvrt bio je na najčešćim pogreškama u prehrani djece i kako ih izbjeći.

Izvrsnoj posjećenosti predavanja pridonijeli su članovi udruga i zdravstveni djelatnici što je upotpunjeno raspravom na kraju predavanja.

 

Šećerna bolest (dijabetes)

Epidemiološki podaci o šećernoj bolesti u Hrvatskoj 2011.

Letak o dijabetesu

Izračun rizika za šećernu bolest tip 2

Obilježen Dan šećerne bolesti (galerija slika)

HZJZ: Šećerna bolest