Obilježen Dan Euromelanoma 2013. u Lapadu

Povodom „Dana Euromelanoma“ koji se ove godine obilježio 6. svibnja, u Lapadu na gornjem platou DOC-a Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije u suradnji s Poliklinikom CUTIS organiziro je javnozdravstvenu preventivnu akciju o ranom otkrivanju melanoma i ostalih zloćudnih bolesti kože pod sloganom „Vidi i pobjedi“.

Cilj akcije bio je podizanje svijesti o štetnim posljedicama UV zraka na zdravlje, načinima zaštite, važnosti redovitog pregledavanja kože (Samopregled kože), posebno madeža te otkrivanja sumnjivih promjena u najranijem stadiju razvoja.

Zainteresirani građani ispunjavali su anketni upitnik o procjeni rizika za razvoj kožnih tumora, a stručne savjete pružile su liječnica dermatolog Ana Bakija Konsuo, liječnica spec. javnog zdravstva Marija Mašanović, nutricionistica Marija Vezilić i zastupnica faramceutske tvrtke La Roche-Possay.

Aktivnosti su se priključili učenici prvog razreda OŠ Lapad s učiteljicom Ivanom Lučić koji su uz izlaganje nutricionistice o pravilnoj prehrani za zdravlje kože u ljetnim mjesecima, pokazali svoje znanje o zaštiti kože i pripremi za nadolazeće vrućine.

Svi sudionici aktivnosti dobili su promotivne materijale Zavoda i faramceutske tvrtke.

Akciju je medijski popratila lokalna televizija, novine i medijski portali.

Više o ovoj akciji pogledajte u galeriji slika.

 

mr. Marija Mašanović, dr. med., spec. javnog zdravstva