Svjetski dan srca 2013. - Pravim koracima do zdravog srca

Od 2000. godine širom svijeta obilježava se Svjetski dan srca s ciljem podizanja svijesti o kardiovaskularnom zdravlju. Bolesti srca i krvnih žila vodeći su uzrok smrtnosti u svijetu. Procjenjuje se da će 2030. godine 23 milijuna ljudi umrijeti zbog ovih bolesti - više nego što Australija ima stanovnika.

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji svaka četvrta prijevremena smrt (smrt prije 65. godine) odnosi se na bolesti srca i krvnih žila.

Međutim, najmanje 80% prijevremene smrti zbog bolesti srca i moždanog udara mogle bi se izbjeći ako se vodeći rizični čimbenici, pušenje, nezdrava prehrana i tjelesna neaktivnost stave pod kontrolu odnosno izaberu život bez cigaretnog dima, zdrave prehrambene navike i tjelovježba.

Ove godine Svjetska kardiološka organizacija naglašava važnost cjeloživotnog pristupa u prevenciji i kontroli kardiovaskularnih bolesti s fokusom na žene i djecu. Danas postoje mnoge mogućnosti za poduzimanje mjera tijekokm života, od djetinjstva do odrasle i starije životne dobi, u svrhu smanjenja rizika za bolesti srca i krvnih žila.

Povodom Svjetskog dana srca Služba za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije organizirala je edukativne radionice za djecu vrtićke dobi te provela procjenu kardiovaskularnog rizika za osoblje u vrtićima. Aktivnosti su organizirane od Dubrovačkog primorja do neretvanskog područja te predstavljaju nastavak provedenih aktivnosti u dječjim vrtićima u Dubrovniku, Župi dubrovačkoj i Konavlima.

U nastavku pogledajte galeriju slika.

Svjetski dan srca 2013. u Dječjem vrtiću Ston

Svjetski dan srca 2013. u Dječjem vrtiću Ploče

Svjetski dan srca 2013. u Dječjem vrtiću Metković

Svjetski dan srca 2013. u Dječjem vrtiću Dubrovačko primorje

Svjetski dan srca 2013. u Dječjem vrtiću Opuzen

 

mr. Ankica Džono Boban, dr. med., spec. javnog zdravstva