Sudjelovanje na okruglom stolu Kvaliteta života i mentalno zdravlje starijih osoba

Glavna Skupština Ujedinjenih naroda, 14. prosinca 1990. g., donijela je rezoluciju kojom se 1. listopada proglašava Međunarodnim danom starijih osoba čime se željelo potaknuti države svijeta da ovoj dobnoj skupini stanovništva osigura zadovoljenje njihovih potreba i omogući sudjelovanje u društvu u skladu s njihovim fizičkim i intelektualnim sposobnostima.

Povodom obilježavanja Međunarodnog dana starijih osoba, 1. listopada 2013. g. u Dubrovniku je, u organizaciji Upravnog odjela za međugeneracijsku solidarnost, branitelje i obitelj Dubrovačko-neretvanske županije, održan okrugli stol na temu „Kvaliteta života i mentalno zdravlje starijih osoba“. Okrugli stol moderirale su Silva Kapurso, novinarka Hrvatskog radia Dubrovnik te Nina Skurić pročelnica županijskog Upravnog odjela za međugeneracijsku solidarnosti, branitelje i obitelj.

Uvodno izlaganje na temu „Stereotipi i predrasude prema osobama treće životne  dobi“ održao je Josip Lopižić, klinički psiholog u Općoj bolnici Dubrovnik, nakon ćega je psihologinja Janja Teglović iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije održala predavanje na temu „Demografsko starenje i mentalne poteškoće starije poplacije“  u kojoj je, između ostalog, naglašen nepovoljan demografski trend kako u Hrvatskoj tako i u Dubrovačko-neretvanskoj županiji te su prezentirani rezultati istraživanja o učestalosti anksiozno-depresivnih poteškoća kod osoba treće životne dobi koje je  2012. g. proveo naš Zavod.

Nakon uvodnih predavanja uslijedila je rasprava u kojoj su sudjelovali predstavnici  Obiteljskog savjetovališta Dubrovačke biskupije, Centra za socijalnu skrb Dubrovnik, dubrovačkih domova za starije i nemoćne osobe, predstavnici vjerskih zajednica i strukovnih udruga s područja županije.

Svrha okruglog stola bila je poboljšanje međuinstitucijske suradnje kako bi se iznašla rješenja aktualnih poteškoća s kojima se susreću pojedinci, udruge i institucije koje rade na području skrbi o starijima i nemoćnima, ali i predstavljanje dobre prakse istih.

 

Demografsko starenje - javnozdravstveni izazov 21. stoljeća

 

Janja Teglović, mag. psihologije