Međunarodni dan starijih osoba - Zdravlje tijela i duha

Povodom Međunarodnog dana starijih osoba 1. listopada 2013. g. u Domu za starije i nemoćne osobe "Majka Marija Petković" u Blatu, djelatnice Službe za promicanje zdravlja  održale su predavanje i radionicu na temu higijene i mentalnog zdravlja pod naslovom „Zdravlje tijela i duha i u zlatnim godinama“. Uz korisnike doma predavanju su nazočili i štićenici Doma za odrasle i psihički bolesne osobe Blato na Korčuli.

Tijekom predavanja istaknuta je važnost svakodnevne osobne higijene u očuvanju fizičkog zdravlja i sprječavanja širenja bolesti. Obuhvaćene su teme higijene ruku, tijela, odjeće, obuće, pomagala i životnog prostora. Mentalno zdravlje u zajednici može se očuvati sudjelovanjem u aktivnostima (tematske igraonice i pričaonice), pronalaženjem i druženjem s osobama sličnih sklonosti te uključivanjem članova obitelji i vanjskih suradnika u aktivnosti doma. Nakon predavanja demonstrirana je pravilna higijena ruku gdje su sami korisnici mogli provjeriti jesu li dobro oprali ruke te na slikovit način uz pomoć aparata s UV lampama vidjeti rezultat pranja ruku.

Predavanje je održala mr. Marija Mašanović, dr. med., spec. javnog zdravstva, a prikaz pravilnog pranja ruku mr. Ankica Džono Boban, dr. med., spec. javnog zdravstva.

Nakon predavanja djelatnice Službe za promicanje zdravlja održale su radionicu s vježbama za očuvanje mentalnog zdravlja. Svi sudionici radionice dobili su promotivne materijale Zavoda (majica sa zdravstvenom porukom i antistres loptica).

Više o aktivnostima pogledajte u galeriji slika.

 

Okrugli stol "Kvaliteta života i mentalno zdravlje starijih osoba"

Demografsko starenje - javnozdravstveni izazov 21. stoljeća

 

 

mr. Marija Mašanović, dr. med., spec. javnog zdravstva

mr. Ankica Džono Boban, dr. med., spec. javnog zdravstva