Dvanaest godina provedbe radionica MOZAK – PROZOR U SVIJET

U današnje vrijeme digitalizacije, prekomjernog izlaganja ekranima i smanjene svakodnevne tjelesne aktivnosti, važno je popularizirati znanja o funkcijama mozga, o dobrim i lošim utjecajima na njegov razvoj i rad, posebno kod male i predškolske djece.

U svijetu se dugi niz godina provodi kampanja popularizacije neuroznanosti pod nazivom Brain Awareness Week, a u Hrvatskoj pod nazivom TJEDAN MOZGA.

Služba za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije već dvanaestu godinu također organizira aktivnosti u Tjednu mozga. Tijekom tog tjedna služba provodi interaktivne radionice s ciljem promicanja znanja o ulozi mozga u svakodnevnom životu te koordinaciji uma i tijela za očuvanje i funkcioniranje moždanih stanica.

Radionice pod nazivom „Mozak – prozor u svijet“ namijenjene su vrtićkoj djeci te učenicima nižih razreda osnovne škole. Važan segment navedenih radionica su raznovrsne vježbe za poboljšanje koncentracije, pamćenja i koordinacije uma i tijela s preporukom odgojno-nastavnom osoblju da s djecom vježbaju više puta tjedno.

Tijekom Tjedna mozga, 11. – 17. ožujka 2024. godine, djelatnice Službe za promicanje zdravlja održale su radionice u Dječjim vrtićima Konavle (Cavtat, Gruda, Čilipi), Slano (Slano, Ošlje), Korčula (Korčula, Čara), Smokvica, Radost u Vela Luci, Blato, Orebić (Orebić, Trpanj, Viganj) te za učenike prvih razreda u osnovnim školama Lapad u Dubrovniku, Župa dubrovačka, Slano i Primorje Smokovljani u Dubrovačkom primorju, Janjina i njezinoj područnoj školi u Putnikovićima, Petra Kanavelića Korčula, područnoj školi Lumbarda, „Ante Curać-Pinjac“ Žrnovo, „Vela Luka“ u Vela Luci, Blato i Smokvica. Radionicama je prisustvovalo 925 djece i učenika te 48 odgojno-obrazovnih djelatnika.