LAPAD RUN 2022. - Dubrovnik, mjesec svjesnosti o raku dojke

Povodom mjeseca listopada – mjeseca podizanja svijesti o raku dojke u Dubrovniku je 29. listopada 2022. godine održana utrka LAPAD RUN, zajednička javnozdravstvena akcija Du motiona i Službe za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije.

Cilj utrke bio je širenje i podizanje svijesti o važnosti preventivnih pregleda i ranog otkrivanja raka dojke. Utrka je počela u Uvali Lapad, prema Solitudu, oko poluotoka Babina kuka do Uvale Lapad, jedan krug 5 km ili dva kruga 10 km. Domaćim trkačima pridružili su se i gosti iz inozemstva te zajednički sudjelovali u podizanju svijesti o brizi za zdravlje dojki i ranom otkrivanju raka dojke. Budući da svaki oblik tjelesne aktivnosti ima važnu ulogu u očuvanju zdravlja, pridružili su se i šetači te istu stazu prešli hodajući.

Ova zajednička akcija Du motiona i Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, s porukom o važnosti redovitih preventivnih pregleda u ranom otkrivanju raka dojke, podržana je od velikog broja naših sugrađana. Stoga mislimo na zdravlje, jer ono je u našim rukama.

 

Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke

Rak dojke

Rizični čimbenici za rak dojke

Mamografija

Incidencija i smrtnost o raku dojke u Dubrovačko-neretvanskoj županiji