Obilježen mjesec svjesnosti o raku debelog crijeva u ožujku 2024. godine

Služba za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije obilježila je Mjesec svijesnosti o raku debelog crijeva u suradnji s patronažnim službama Domova zdravlja Dubrovnik, Metković i  Korčula te Ligom protiv raka Korčula-Pelješac-Lastovo-Mljet, ogranak Korčula.

Javnozdravstvene aktivnosti s ciljem podizanja svijesti o važnosti ranog otkrivanja raka debelog crijeva održane su na više lokacija u Dubrovniku (slike 1, 3 i 5), Metkoviću (slika 2) i Korčuli (slika 4). Odazvalo se preko dvjesto građana koji su uz provjeru vrijednosti šećera u krvi i krvnog tlaka mogli doznati više o rizičnim čimbenicima za razvoj ovog sijela raka i preventivnim mjerama. Ključni naglasak je stavljen na odaziv na preventivne preglede koji se organiziraju kroz Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva za ciljnu zdravu populaciju u dobi 50 - 74 godine kada se najčešće otkriva rak debelog crijeva. U tu svrhu podijeljeni su testovi koji otkrivanju oku nevidljivu krv u stolici te promotivni materijali i plave vrpce koje simboliziraju svijesnost o ovoj bolesti.

 

Slika 1. Mokošica, Dubrovnik   7. ožujka 2024. godine

  

Slika 2. Dom zdravlja Metković  12. ožujka 2024. godine

 

Slika 3. Ispred Doma zdravlja Dubrovnik 14. ožujka 2024. godine

 

Slika 4. Korčula, gradski park  19. ožujka 2024. godine

 

Slika 5. Lapad, Dubrovnik  21. ožujka 2024. godine

 

Brojnim radio intervjuima, emisijama, TV i novinskim prilozima poticalo se i podjsećalo građane na važnost redovitosti u obavljanju preventivnih pregleda i održavanja zdravlja crijeva kroz zdrave životne odabire koji uključuju održavanje poželjne tjelesne mase, uravnotežene i raznovrsne prehrane, svakodnevne tjelesne aktivnosti (minimalno 30 minuta dnevno) nepušenja, smanjenja konzumacije alkohola i napitaka koji u sebi sadržavaju skrivene šećere.

 

KADA DOBIJETE POZIVNO PISMO NACIONALNOG PROGRAMA RANOG OTKRIVANJA RAKA DEBELOG CRIJEVA, ODAZOVITE SE!

ZAPAMTITE, SAMO RANIJIM OTKRIVANJEM BOLESTI MOŽETE POSTIĆI IZLJEČENJE!

NAZOVITE BESPLATNI TELEFONSKI BROJ 0800 345 066 I SAZNAJTE VIŠE.

 

Prim. mr. Marija Mašanović, dr. med., spec. javnog zdravstva

Koordinatorica Nacionalnog programa za Dubrovačko-neretvansku županiju

Služba za promicanje zdravlja, Odjel za socijalnu medicinu