Obilježen Svjetski dan dijabetesa u Dubrovniku

Povodom Svjetskog dana šećerne bolesti, Služba za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovnik, Patronažna služba Doma zdravlja Dubrovnik, Poliklinika Hygea i Udruga Slatki život organizirali su javnozdravstvenu akciju mjerenja šećera u krvi koja se održala 14. studenog 2023. ispred Sponze na Stradunu. Aktivnosti su se odazvale i učenice Medicinske škole Dubrovnik.

Uz provjeru razine šećera u krvi brojni sugrađani dobili su savjete o prevenciji šećerne bolesti, prvim simptomima i dijagnostici bolesti. Većina izmjerenih vrijednosti nalazila se u granicama normoglikemije - vrijednost glukoze u krvi (GUK) do 6,1 mmol /L.

Građani su na primjerima izloženih namirnica mogli vidjeti gdje se u hrani i napitcima nalaze skriveni šećeri koje bi bilo poželjno izbjegavati ili konzumirati u vrlo malim količinama. 

Aktivnost su popratile i medijske kuće pri čemu se još jednom naglasila važnost preventivnih mjera usmjerenih smanjenju rizika za oboljevanje od šećerne bolesti i odabiru zdravih stilova života koji uključuju:

 

Pobjedi dijabetes!

 

Služba za promicanje zdravlja, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije