Obilježeni Svjetski dan hipertenzije i EU tjedan mentalnog zdravlja 2024.

Povodom Svjetskog dana hipertenzije - 17. svibnja i Europskog tjedna mentalnog zdravlja koji se obilježava 13. - 17. svibnja 2024. godine, Služba za promicanje zdravlja, Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije organizirala je javnozdravstvenu akciju u petak 17. svibnja 2024. godine u Dubrovniku na placi u Gružu. U aktivnosti su sudjelovali Odjel za školsku medicinu Dubrovnik Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, Patronažna služba Doma zdravlja Dubrovnik i učenice završnog razreda Medicinske škole.

Više od 150 sugrađana izmjerilo je krvni tlak i razinu šećera u krvi (GUK), visinu i težinu na temelju čega se izračunao indeks tjelesne mase. Većina sugrađana iskazala je optimalne vrijednosti krvnog tlaka (do 120-80 mmHg) i GUK-a, ali indeks tjelesne mase veći od 30 što ukazuje na pretilost. U razgovoru su iskazali manjak svakodnevne tjelesne aktivnosti, neuredne, obilate ili kasne večernje obroke uz konzumaciju alkohola, slatkih napitaka i obroka u obliku kolača i pekarskih proizvoda (lisnato tijesto i sl.). 

U razgovoru s psihijatricom liječnicom Irenom Primorac Bošnjak mogli su saznati više o štetnom utjecaju svih sredstava ovisnosti (alkohol, opijati, kocka i slično), simptomima depresije, anksioznosti i mogućnostima prevencije i liječenja. Djelatnice Odjela za mentalno zdravlje su preko modela pijanih naočala zainteresiranim sugrađanima pokazale utjecaj alkohola na vid i kordinaciju pokreta. Sugrađani su imali priliku na posebnom uređaju izmjeriti koncentraciju ugljikovog monoksida (CO) u izdahnutom zraku. Sve osobe koje puše cigarete i nikotinske proizvode su iskazale visoke razine izmjerenog CO te su dobili savjet da se uključe u Školu nepušenja, pokušaju u potpunosti prestati pušiti ili da samostalno reduciraju broj popušenih cigareta dnevno. Podijeljeni su i upitnici za samoprocjenu mentalng zdravlja.

U razgovoru sa specijalisticom javnog zdravstva, liječnicom Marijom Mašanović mogli su na modelu ateroskleroze i masnog tkiva vidjeti što takve promjene rade organizmu, čime utječu i na povećane vrijednosti krvnog tlaka. U interaktivnom razgovoru najčešće se kao rizični čimbenik iskazala nedvoljna tjelesna aktivnost i neumjerena komnzumacija preslane i preslatke hrane i napitaka zbog čega se osobe ne mogu riješiti prekomjerne tjelesne mase. Upućeni su na mogućnost savjetovanja u Savjetovalište za nutricionizam našeg Zavoda.

Aktivnost su popratili lokalni mediji.