Održana edukativna radionica o Nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva

U organizaciji Službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo održana je edukativnu radionica: KAKO POSTIĆI UČINKOVITIJU SURADNJU LIJEČNIKA I MEDICINSKIH SESTARA U PROVEDBI NACIONALNOG PROGRAMA RANOG OTKRIVANJA RAKA DEBELOG CRIJEVA koja se održala u Dubrovniku, 28. svibnja 2024. godine. 

Edukativna radionica prvenstveno je bila namjenjana provoditeljima Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva u Dubrovačko-neretvanskoj županiji (DNŽ), timovima obiteljske medicine, patronažnim službama Domova zdravlja, ali i ostalima uključenim u provedbu ovog Nacionalnog programa u DNŽ.

Kao predavači sudjelovale su epidemiologinje i magistra sestrinstva iz HZJZ, koje su upoznale okupljene s epidemiologijom raka debelog crijeva u svijetu i Hrvatskoj, pokazateljima incidencije i mortaliteta, rizičnim čimbenicima, tijekom provedbe NPP u proteklih 15 godina, promidžbenim aktivnostima i novostima koje se očekuju u listopadu 2024. godine. Više o učinkovitim načinima komunikacije sa sudionicima NPP-a izlagala je magistra sestrinstva iz HZJZ.

Iz Dubrovačko-neretvanske županije sudjelovale su liječnica Marija Mašanović, specijalistica javnog zdravstva i županijska koordinatorica NPP ranog otkrivanja raka debelog crijeva iz našeg Zavoda, te iz Doma zdravlja Dubrovnik liječnica Maja Šikić, specijalistica obiteljske medicine i patronažna sestra Katarina Ivanković Franušić.

Prema europskim smjernicama za osiguranje kvalitete probira i dijagnostike raka debelog crijeva zadovoljavajući odaziv je 45%, a poželjni 65% pozvanih osoba koje su obavile test na oku nevidljivu krv u sklopu Nacionalnog programa. Trenutno se provodi šesti ciklus pozivanja osoba (1949 – 1973) i uvođenjem pisma podsjetnika (2021. godine za osobe koje nisu vratile test stolice na očitanje u Zavod za javno zdravstvo) podigao se odaziv na testiranje.

Edukativna radionica završila je raspravom kojoj su se uz specijalistice javnog zdravstva, obiteljske medicine te patronažnu sestru priključili iz Opće bolnice Dubrovnik liječnik Velibor Puzović, specijalist patologije i sudske medicine, voditelj Odjela patologije i citologije te sestra Smilja Kresić iz endoskopske gastroenterološke jedinice.

Podjeljena su iskustva i izazovi u provedbi ovog NPP s obzirom na zahtjevan zemljopisni položaj Dubrovačko-neretvanske županije (otoci, poluotok Pelješac, konavoski i neretvanski dio županije). Najveća vrijednost ovog NPP je otkrivanje ranih oblika raka zbog čega svi uključeni u provedbu (timovi obiteljske medicine i patronažna služba domova zdravlja – motiviranje; gastroenterolozi i patolozi iz zdravstvenih ustanova – kolonoskopija i patohistološka dijagnostika uzoraka) trebaju zajednički djelovati za bolje zdravlje populacije u obuhvatu.