Radionice Pravilno pranje ruku u 2023. godini

Služba za promicanje zdravlja Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije organizirala je tijekom listopada radionicu "Pravilno pranje ruku" za djecu 2. razreda Osnovne škole Marin Getaldić u Dubrovniku povodom Svjetskog dana pranja ruku 15. listopada 2023. godine u suradnji s patronažnim sestrama iz Doma zdravlja (DZ) Dubrovnik Irenom Matulović i Vinkom Jeljenić. 

Radionice su se provodile i kroz mjesec studeni u suradnji sa zdravstvenom voditeljicom dječjeg vrtića (DV) Palčica. Održano je 13 radionica u centralnom dječjem vrtiću Palčica i u njegovim ispostavama: DV Škatulica i DV Radost. U suradnji s patronažnom sestrom iz DZ Dubrovnik, Klavdijom Jerosimović radionica je organizirana u DV Sunce u Novoj Mokošici za dvije mješovite grupe. 

Ranije tijekom godine godine, u ožujku je održana radionica pravilnog pranja ruku u DV Župa dubrovačka. U travnju 2023. organizirane su 3 radionice: jedna za učenike 1. i 2. razreda OŠ Slano u Dubrovačkom primorju i dvije za učenike 1. i 2. razreda OŠ Janjina i područne škole Žuljana na Pelješcu u suradnji s patronažnim sestrama DZ Dubrovnik Katarinom Ivanković Franušić i Ankicom Tomić. U svibnju 2023. u DV Zaton u suradnji s DV Mokošica održane su 3 radionice o pravilnom pranju ruku s djecom iz mješovitih skupina. Na kraju svih radionica podijeljeni su promotivni materijali.

Cilj radionica je podići znanje i svijest djece od najranije dobi o važnosti higijene ruku u svrhu sprečavanja prijenosa zaraznih bolesti preko prljavih i nedovoljno opranih ruku. Tom prilikom smo koristili UV lampu, koja služi za vizualnu demonstraciju mikroorganizama na rukama. Djecu smo podučili kada i kako pravilno oprati ruke sapunom i vodom. Ukoliko djeca nisu dobro savladala tehniku pranja ruku na njima su bili vidljivi ostaci UV bakterijskog losiona, koji se uklanja usvajanjem tehnike pravilnog pranja.

Više pogledajte u galeriji slika.

 

Služba za promicanje zdravlja, Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije