Svjetski dan voda - stručni obilazak UPPV u Komolcu s učenicima Medicinske škole

U sklopu javnozdravstvenih aktivnosti Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije povodom obilježavanja Svjetskog dana voda, 22. ožujka 2024. s učenicima prvih razreda Medicinske škole Dubrovnik posjetili smo uređaj za pročišćavanje pitke vode u Komolcu.

Stručni obilazak je bio u sklopu nastave Biologije, Kemije, Fizike i Uvoda u laboratorijski rad. Za učenike 1a razreda, smjera laboratorijski tehničar/ka prije ovog stručnog obilaska organizirana je radionica u Zavodu za javno zdravstvo pod nazivom „Uzorkovanje i laboratorijsko ispitivanje voda“.

Ovogodišnji Svjetski dan voda obilježava se pod motom „Voda za mir“ kojim se želi naglasiti potreba podizanja svijesti o problemima pristupa pitkoj vodi. Voda ima ključnu ulogu za stabilnost i napredak u svijetu, kao resurs, može stvoriti i održati mir, a može biti i uzrok sukoba.

Povodom Svjetskog dana voda Vodovod Dubrovnik organizirao je obilazak uređaja za pročišćavanje pitke vode i predstavljanje EU projekta Aglomeracija Dubrovnik za učenike dubrovačkih osnovnih i srednjih škola. Na pročistaču pitke vode u Komolcu učenici su se upoznali s najvećim dubrovačkim komunalnim projektom koji je upravo u tijeku, njegovim značajem za područje Aglomeracije Dubrovnik i dalekosežnim utjecajem kojeg će ovaj projekt imati na poboljšanje kvalitete života te gospodarski razvoj Dubrovnika i okolice.

Na početku, predsjednik Uprave Vodovoda Dubrovnik, Lukša Matušić pozdravio je učenike i profesore te naglasio važnost očuvanje pitke vode kao jednog od najvećih prirodnih bogatstava Hrvatske. 

Sam rad uređaja je predstavio voditelj pogona pročistača Tonći Bujak koji je prezentirao tehničke karakteristike crpljenja, obrade, dezinfekcije i distribucije vode za ljudsku potrošnju. Detaljno je predstavljen put vode od izvora do slavina potrošača. Ovakav uređaj s tehnologijom ultrafiltracije je jedini u Hrvatskoj i zamućenja vode nakon obilnih kiša su prošlost za sve potrošače u Dubrovniku.

Briga o vodi za ljudsku potrošnju nije samo na vodovodima, nego i na svima nama. Važan je naš odnos prema okolišu jer tako čuvamo vodne resurse za buduće generacije. Marija Jadrušić, voditeljica Odjela za vode u Zavodu za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije je naglasila da je voda sa slavine sigurna za piće, ali da i potrošači moraju održavati svoje kućne instalacije kako bi na slavini imali zdravstveno ispravnu vodu.

Stručni obilazak UPPV-a u Komolcu učenicima je proširio znanje. Sve ove aktivnosti pomažu učenicima u shvaćanju multidisciplinarnog pristupa prema crpljenju, obradi, dezinfekciji i distribuciji vode. Posebno su osvijestili važnost nadzora, terenskih mjerenja i laboratorijskog ispitivanja vode za ljudsku potrošnju u cilju zaštite zdravlja ljudi od negativnih učinaka bilo kakvog zagađenja.  

 

Služba za zdravstvenu ekologiji, Odjel za vode