U Dubrovniku održan simpozij Zdravstvena pismenost - izazovi i perspektive

U Dubrovniku 19. – 20. travnja 2024. održan je Znanstveno-stručni simpozij s međunarodnim sudjelovanjem „Zdravstvena pismenost – izazovi i perspektive“.

Organizatori skupa su Hrvatsko društvo za javno zdravstvo Hrvatskog liječničkog zbora, Odjel za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, Adria Digital Media Observatory i Zavod za javno zdravstvo Dubrovnik (Zavod) pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva RH, Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Hrvatske liječničke komore i Hrvatskog liječničkog zbora.

Prvi dan simpozija održano je šest tematskih panel predavanja: Uloga medija u zdravstvenoj pismenosti, Zdravstvena pismenost danas i mogućnosti sutra, Od promicanja zdravlja do zdravstvene pismenosti, Zdravstvena pismenost i mentalno zdravlje, Nacionalni programi – potreba boljeg razumijevanja te Komunikacija s pacijentima i zdravstvena pismenost. Rezultate istraživanja i iskustva iz prakse predstavili su stručnjaci iz područja zdravstva, komunikologije, psihologije i drugi stručnjaci koji se bave promicanjem i komuniciranjem tema o zdravlju.

Sudionici okruglog stola pod naslovom Zdravstvena pismenost u 21. stoljeću - čija je odgovornost za (ne)razumijevanje zdravstvenih poruka u javnom prostoru bili su predstavnici zdravstvene struke i medija te komunikolozi. Unaprjeđenje osobnih i interpersonalnih vještina komuniciranja zdravstvenih i medijskih stručnjaka u svrhu razumljivijeg prijenosa informacija vezanih uz zdravlje, bolest ili zdravstvenu uslugu prema općoj populaciji je jedno od budućih izazova u razvoju zdravstvene pismenosti.

U panelima Uloga medija u zdravstvenoj pismenosti i Zdravstvena pismenost danas i mogućnosti sutra sudjelovali su liječnica Ankica Džono Boban ujedno i predsjednica Hrvatskog društva za javno zdravstvo (HDJZ) i liječnik Mato Lakić, ravnatelj Zavoda. U panelu Od promicanja zdravlja do zdravstvene pismenosti izlagala je liječnica Marija Mašanović, rizničarka HDJZ koja je bila i jedna od sudionica okruglog stola. U panelu Zdravstvena pismenost i mentalno zdravlje izlagala je liječnica Matija Čale Mratović.

Još jednom upućujemo zahvalu donatorima skupa:

Dubrovački muzeji, Zdravstvena ustanova Ljekarna Dubrovnik, Turistička zajednica grada Dubrovnika i hotelu Rixos Premium Dubrovnik.

 

Služba za promicanje zdravlja, Odjel za socijalnu medicinu