U DZ Korčula u organizaciji Hrvatske liječničke komore održana stručna predavanja

U DZ Korčula u organizaciji Hrvatske liječničke komore, dana 7. rujna 2022. godine, doc. dr. sc. Ljiljana Betica Radić, prim. dr. med. spec. infektologije iz Opće bolnice Dubrovnik i dopredsjednica udruge HEPATOS, i prim dr. sc. Ankica Džono Boban, dr. med. spec. javnog zdravstva iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, predsjednica Hrvatskog duštva za javno zdravstvo, održale su predavanja o antimikrobnoj rezistenciji i virusnim hepatitisima namijenjeno liječnicima u primarnoj i specijalističkoj-konzilijarnoj zdravstvenoj zaštiti.

Predavanje o liječenju akutnih infekcija dišnog i mokraćnog sustava i pilot-istraživanju o antibioticima provedeno ove godine u Dubrovniku održano je u sklopu projekta županijskog Zavoda za javno zdravstvo „Antibiotici – danas liječe, sutra možda neće!“. Cilj projekta je osvještavanje javnosti o racionalnom korištenju antibiotika i razvoju antimikrobne rezistencije (otpornosti bakterija na antibiotike) kod prekomjerne i neracionalne upotrebe antibiotika, u čemu liječnička struka mora zajedno djelovati.

U drugom predavanju „Budućnost bez virusnih hepatitisa“, uz prikaz epidemiološke slike, mogućnostima prevencije i liječenja hepatitisa u Dubrovačko-neretvanskoj županiji, istaknuta je poruka Svjetske zdravstvene organizacije o važnosti prevencije, ranog otkrivanja i liječenja virusnih hepatitisa kako bi se postigli globalni ciljevi, a to je smanjenje i konačna eliminacija oboljenja i smrti od hepatitisa B i C do 2030. godine.