Epidemija gripe u Dubrovačko-neretvanskoj županiji sezona 2017/2018

Od sredine prosinca 2017. godine kada se registriraju prvi oboljeli od gripe na području naše županije (Metković) do 18. ožujka 2018. godine Službi za epidemiologiju ukupno je prijavljeno 1478 oboljelih.

U Službi za mikrobiologiju našega Zavoda imunukromatografskim pretragama je izoliran tip virus gripe tip B u većine oboljelih, dok je samo u nekoliko slučajeva dokazan i virus gripe tip A.

Stvarni broj oboljelih od gripe, za pretpostaviti,  je znatno veći od prijavljenih, a razlozi za to su: jedan dio oboljelih se ne javi liječniku (sami se liječe), a drugi dio koji se javi liječniku ne bude prijavljen od strane liječnika, iako je to zakonska obveza.

Prema podacima dobivenim sa terena od cjepitelja, kao i Odjela za epidemiologiju, procjena je kako se u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ove sezone cijepilo protiv gripe oko 5800 osoba. Veseli što je ove godine vladao nešto veći interes žitelja naše županije za cijepljenje protiv gripe (gotovo 1000 osoba više nego prošle godine). Ipak mišljenja smo kako bi odaziv na cijepljenje, kao najučinkovitije prevencije protiv ove bolesti, trebao biti mnogo veći. Za podsjetiti je kako smo prije nekih 10-tak godina u županiji cijepili i do 15.000 osoba.

Najveći broj prijava oboljelih pristigao je Odjelu za epidemiologiju Dubrovnik (538), zatim Metković (411), Korčula (314) i Ploče (215).

Prema prikazu kretanja oboljelih početak epidemije na području naše županije najprije je zahvatio žitelje doline Neretve, zatim području Dubrovnika i okolice i na kraju otok Korčulu. Trenutni broj prijava oboljelih u cijeloj županiji u zadnjem tjednu iznosio je samo 11. Stoga možemo reći kako ovogodišnja epidemija gripe u našoj županiji polako završava.

Iz prijava oboljelih od gripe vidljivo je kako je najveći broj oboljelih u dobnoj skupini od 30-64 godina (radno aktivno stanovništvo), a koje se i najmanje cijepi protiv gripe.

Graf 1. Broj prijava po dobnim skupinama

 

Još uvijek se ne može pretpostaviti koliki će biti broj oboljelih u ovoj sezoni jer poznato je kako je javljanje oboljelih posljednjih godina zamijećeno sve do konca travnja.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (link) u Hrvatskoj zaključno s 25.03.2018. službeno je ukupno registrirano 63.568 oboljelih od gripe, od čega je 941 prijava stiglo u posljednjem tjednu prijavljivanja, što upućuje na daljnje opadanje broja oboljelih. 

 

 

                                                                                                               Voditelj Službe za epidemiologiju

                                                                                                                Miljenko Ljubić, dr.med.