Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva - novosti

Tijekom rujna, listopada i studenog 2020. godine nastavlja se pozivanje osoba u sklopu IV. ciklusa Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva.

Prve pozive za sudjelovanje dobit će osobe rođene 1956. - 1959. godine.

Do sad su pozvane osobe rođene 1960. - 1969. i osobe rođene 1945. - 1955. godine. 

Novost u IV. ciklusu pozivanja je da osobe koje su testirale stolicu u Nacionalnom programu tijekom 2016. - 2018. godine, na kućne adrese će svake dvije godine od posljednjeg testiranja dobiti kuvertu s anketnim upitnikom, brošurom i materijalima za slanje uzoraka stolice, neovisno o potpisanoj suglasnosti.  

Sve ostale osobe će u prvom pozivu dobiti izjavu o sudjelovanju (pristanak) i informativnu brošuru i tek nakon potpisane suglasnosti ili poziva na besplatni telefon 0800 345066 na kućnu adresu će dobiti materijale za testiranje te anketni upitnik. 

Osobe kojima je test bio pozitivan i koje su upućene na kolonoskopiju u sklopu ovog Nacionalnog programa, tijekom čega im je nađen neki patološki uzrok krvarenja (polip određenih karakteristika ili rak), neće više biti pozivane. Važno je da osobe ostanu u daljnjoj nadležnosti svog obiteljskog liječnika i gastroenterologa. 

Osobe koje su testirale stolicu u posljednjih 12 mjeseci, već boluju od raka ili se liječe/prate kod gastroenterologa ukoliko dobiju poziv, trebaju popuniti obrazac, poslati ga u priloženoj kuverti s plaćenim odgovorom ili nazvati besplatni telefon 0800 345066 radi evidencije odgovora.

 

 

Kada dobijete pozive, odazovite se, zatražite test i uradite ga jer to činite za svoje zdravlje!

Više saznajte na:

Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva

RAK DEBELOG CRIJEVA – RANIJE OTKRIVANJE, BOLJA PROGNOZA!