Epidemija gripe u Dubrovačko-neretvanskoj županiji sezona 2018/2019

Od početka studenog 2018. god. kada se registriraju prvi oboljeli od gripe na području naše županije (Ploče) do 21. travnja 2019. Službi za epidemiologiju ukupno je prijavljeno 1.634 oboljelih. Radi se o klinički prijavljenim slučajevima. U posljednjem tjedanu pristigle su samo tri prijave oboljelih od gripe pa se uskoro očekuje i završetak epidemije gripe u našoj županiji.

Iz Opće bolnice Dubrovnik do sada su zaprimljene dvije prijave smrti usljed komplikacije od gripe. Muška osoba, 67 godina, kod koje je laboratorijski je dokazan virus gripe tip A i ženska osoba, 66 godina, sa prebivalištem u Zagrebu. Obje osobe nisu bile cijepljene protiv gripe.

Od 527 laboratorijskih pretraga (imunokromatografskih) na virus gripe u Službi za mikrobiologiju našega Zavoda je izoliran virus gripe tip A u 94 oboljela, dok je samo u dva slučaja dokazan virus gripe tip B.

Stvarni broj oboljelih od gripe, za pretpostaviti, je znatno veći od prijavljenih, a razlozi za to su: jedan dio oboljelih se ne javi liječniku (sami se liječe), a drugi dio koji se javi liječniku ne bude prijavljen od strane liječnika, iako je to zakonska obveza.

Prema podacima dobivenih sa terena od cjepitelja, kao i Odjela za epidemiologiju, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ove sezone ciepilo protiv gripe oko 6.729 osoba. I ove sezone vladao je nešto veći interes žitelja naše županije za cijepljenje protiv gripe (gotovo 800 osoba više nego prošle godine). Ipak mišljenja smo kako bi odaziv na cijepljenje, kao najučinkovitije prevencije protiv ove bolesti, trebao biti mnogo veći. Za podsjetiti je kako smo prije nekih 10-tak godina u županiji cijepili i do 15.000 osoba.

Najveći broj prijava oboljelih pristigao je Odjelu za epidemiologiju Metković (594), zatim Dubrovnik (535), Ploče (280) i Korčula (225).

Graf 1. Broj prijava oboljelih od gripe po tjednima prijavljivanja

 

Graf 2. Broj prijava oboljelih od gripe po odjelima za epidemiologiju

Iz prijava oboljelih od gripe vidljivo je kako najveći broj oboljelih je u dobnoj skupini od 30-64 godina (radno aktivno stanovništvo), a koje se i najmanje cijepi protiv gripe, kao i djece mlađeg uzrasta.

Graf 3. Broj prijava oboljelih od gripe po dobnim skupinama

 

 

                                                                                               Voditelj Službe za epidemiologiju

                                                                                               Miljenko Ljubić, dr.med.