Epidemija gripe u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u sezoni 2019./2020.

Još uvijek raste broj oboljelih od gripe u županiji.

U prošlom tjednu Službi za epidemiologiju prijavljen je do sada najveći broj oboljelih od gripe. Ukupno 330. Najviše prijava pristiglo je iz Dubrovnika 189, Metkovića 94, Ploča 33 i Korčule 14. U Službi za mikrobiologiju Zavoda do sada je laboratorijski potvrđeno 214 slučajeva virusa gripe (127 slučajeva virusa A i 87 slučajeva  virusa B). Možemo reći kako epidemija gripe na području naše županije još uvijek ne jenjava.

Ukupan broj prijava oboljelih do 08. ožujka 2020. g. iznosi 1.135. Dubrovnik 574 prijave oboljelih, Metković 393, Ploče 114 i Korčula 54.

Slika 1. Kretanje prijavljenih oboljelih od gripe u DNŽ, po odjelima za epidemiologiju

Prema dobnim skupinama, najveći broj prijavljenih je u dobi 7-14 godina (407 djece). Do sada nije prijavljen niti jedan smrtni slučaj od gripe, dok su prošle sezone 2018/2019 bila dva smrtna slučaja. Stvarni broj oboljelih od gripe, za pretpostaviti, je znatno veći od prijavljenih, a razlozi za to su: jedan dio oboljelih se ne javi liječniku (sami se liječe), a drugi dio koji se javi liječniku ne bude prijavljen od strane liječnika, iako je to zakonska obveza.

Slika 2. Kretanje prijavljenih oboljelih od gripe u DNŽ, po dobnim skupinama

Ipak, gripa je nepredvidiva bolest i koliki će biti stvarni broj novooboljelih u ovoj sezoni teško je predvidjeti. Svakako svi oni sa simptomima gripe trebali bi o tome obavijestiti svoga liječnika zbog evidencije, a u slučaju komplikacija bolesti i javiti se svom izabranom liječniku na pregled.

Slika 3. Kretanje prijavljenih oboljelih od gripe u DNŽ, po epidemijskim tjednima