Živjeti zdravo: Svjetski dan kretanja - 10.5.2021.

10. svibnja 2021. na Svjetski dan kretanja u svim hrvatskim županijama i Gradu Zagrebu bit će prigodno predstavljanje uređenih hodačkih staza i parkova u sklopu Nacionalnog projekta Živjeti zdravo.

U sklopu projekta osigurana je nabava jednoobraznih setova opreme za uređenje jedne hodačke staze u sklopu aktivnosti "Hodanjem do zdravlja" i jednog parka u sklopu aktivnosti "Volonteri u parku" u svakoj županiji Republike Hrvatske kao primjer dobre prakse. Cilj je stvoriti okruženja koja potiču redovito bavljenje tjelesnom aktivnošću čineći je dostupnijom osobama svih dobnih skupina te omogućiti aktivnu provedbu slobodnog vremena na otvorenom pritom ulažući u očuvanje i unaprjeđenje osobnog zdravlja.

U Dubrovniku je uređena hodačka staza od Orsana prema Copacabani, a set opreme postavljen je na dvije lokacije: u Solitudu (istezalište i kupalište) i na plaži Mandrač.

Aktivnost Hodanjem do zdravlja odvija se svake subote u 10:00 sati pod stručnim vodstvom članova Škole trčanja Dubrovnik.

 

U Metkoviću je uređen dječji park, u kojem se aktivnosti za djecu organiziraju svake subote pod stručnim vodstvom magistre kineziologije Vedrane Mordžin i Crvenog križa Metković (u skladu s epidemiološkim mjerama).

 

"Hodanje je čovjekov najbolji lijek." rekao je Hipokrat. Neka ta izreka bude svakodnevna vodilja svima nama u svrhu očuvanja zdravlja i dobrog raspoloženja.

 

Koordinatorica za provedbu projekta Živjeti zdravo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

mr. Ankica Džono Boban, dr. med. spec. javnog zdravstva

Voditeljica Službe za promicanje zdravlja

Zavod za javno zdravstvo Dubrovnik