Epidemija gripe u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u sezoni 2022./2023. godina

Nakon što su krajem studenog 2022. godine u Službi za mikrobiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije laboratorijski potvrđeni prvi slučajevi gripe s područja Dubrovnika i okolice, počinju pristizati prijave oboljelih i s ostalih područja županije.

Prema pristiglim prijavama Odjelima za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo u razdoblju do 07. svibnja 2023. ukupno je prijavljeno 1868 oboljih osoba, od čega najviše iz Dubrovnika (850), Metkovića (580), zatim Korčule (227) i Ploča (211) osoba.  

Slika 1. Kretanje prijavljenih oboljelih od gripe u DNŽ, po epidemijskim tjednima

Slika 2. Broj prijavljenih oboljelih od gripe u DNŽ, po odjelima za epidemiologiju

Više od pola oboljelih je među djecom i mladima do 19 g. (987 oboljelih) primarno zbog izloženosti dugom boravku u većim skupinama u zatvorenim prostorima, što pogoduje širenju gripe. Među osobama od 65 godina i starijima do sada je prijavljeno samo 128 oboljelih osoba, a to je i skupina koja se uobičajeno najviše cijepi protiv gripe svake sezone.

 

Slika 3. Broj prijavljenih oboljelih od gripe u DNŽ, po dobnim skupinama

Stvarni broj oboljelih od gripe  zasigurno je dvostruko  pa i više nego dvostruko veći od broja prijavljenih našim Odjelima za epidemiologiju iz razloga što jedan dio oboljelih zbog lakše kliničke slike se ne javi svom izabranom liječniku te ne budu registrirani, a jedan dio oboljelih od gripe ne bude prijavljen i od samih liječnika.

Prema podacima dobivenih s terena od cjepitelja, kao i Odjela  za epidemiologiju, u Dubrovačko-neretvanskoj županiji ove sezone  se cijepilo protiv gripe 7.617 osoba.