„Najstariji lijek u novom ruhu“ - Medicina životnog stila - najava kongresa

U svijetu se medicina životnog stila (eng. Lifestyle medicine) prakticira unazad više od 30 godina. U Sjedinjenim Američkim Državama ona je posebna specijalizacija liječnika i dio je kurikuluma svih vodećih sveučilišta poput Sveučilišta na Harvardu. U Australiji je subspecijalizacija liječnika obiteljske medicine, a u Ujedinjenom kraljevstvu nailazi na veliki odaziv u edukaciji i svakodnevnoj praksi među liječnicima obiteljske medicine, ali i drugih specijalnosti. 

U Europi 17 zemalja ima nacionalne udruge u ovom području, a Hrvatska udruga za medicinu životnog stila (HUMŽiS) je članica Upravnog odbora Europskog vijeća za medicinu životnog stila (European Lifestyle medicine Council), članica je vodećih svjetskih udruga (World Lifestyle medicine Organisation, Lifestyle medicine Global Alliance) i prva ovakva udruga u našoj regiji.

Kronične nezarazne bolesti se više od pola stoljeća nameću kao glavni uzrok smrti u Hrvatskoj. Podaci Svjetske zdravstvene organizacije pokazuju da je 2020. godine u Hrvatskoj od nezaraznih bolesti umrlo 47.600 ljudi, s udjelom u mortalitetu od čak 92%. One su u literaturi poznate kao „bolesti životnog stila“ jer ih obilježavaju zajednički čimbenici rizika i temeljene su na načinu života i životnom stilu pojedinaca i zajednice. S obzirom na podatke o povećanju tjelesne neaktivnosti u populaciji, pogoršanja već postojećih nepravilnih prehrambenih navika te deterioracije mentalnog zdravlja tijekom pandemije COVID-19, potreba za promjenom i unapređenjem životnog stila i navika pojedinaca ne nameće se više kao potreba, već kao nužnost. I upravo tu leže mogućnosti i prednosti koje nudi medicina životnog stila u odnosu na tradicionalni pristup zbrinjavanju kroničnih bolesti.

Medicina životnog stila je na znanstvenim dokazima utemeljena nova grana medicine, koja je usmjerena upravo na omogućavanje usvajanja i dugotrajnog održavanja zdravih životnih navika pojedinaca i zajednice. Koristi se u prevenciji, liječenju i poboljšanju tijeka svih kroničnih nezaraznih bolesti. U fokus se stavljaju intervencije koje se provode u šest domena, a to su pravilna prehrana, tjelesna aktivnost i vježbanje, upravljanje stresom i mentalno zdravlje, smanjenje i prestanak uporabe sredstava ovisnosti, spavanje te društvena povezanost i međuljudski odnosi. 

Upravo će ovih šest stupova medicine životnog stila biti glavne teme 1. hrvatskog kongresa medicine životnog stila, čiji naziv simbolično nosi ime „Najstariji lijek u novom ruhu“, pozivajući se na lijek životnog stila, kojeg svaki pojedinac ima priliku mijenjati na bolje. Ovaj inovativni kongres je prvi kongres u našoj regiji koji će okupiti više od 200 liječnika, ali i drugih zdravstvenih djelatnika, kineziologa, nutricionista i psihologa oko multidisciplinarnog pristupa kroničnim nezaraznim bolestima kroz medicinu životnog stila. 

1. HRVATSKI KONGRES MEDICINE ŽIVOTNOG STILA s međunarodnim sudjelovanjem na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu 3. i 4. lipnja 2023. godine

PRIJAVA

 

 

Više možete saznati na sljedećim poveznicama:

Medicina životnog stila 

Facebook Medicina životnog stila

Instagram Medicina životnog stila