Epidemija gripe u Dubrovačko-neretvanskoj županiji u sezoni 2023./2024.

Nakon što je 10. studenog 2023. godine u Službi za mikrobiologiju Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije laboratorijski potvrđen prvi slučaj gripe s područja Dubrovnika i okolice, počinju pristizati prijave oboljelih i s ostalih područja županije.

Prema pristiglim prijavama Odjelima za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo u razdoblju do 25. veljače 2024. ukupno je prijavljeno 893 oboljele osobe, od čega najviše iz Dubrovnika (639), Metkovića (165), Ploča (49) i Korčule (40) osoba.

 

Slika 1. Kretanje prijavljenih oboljelih od gripe u DNŽ, po epidemijskim tjednima

Slika 2. Broj prijavljenih oboljelih od gripe u DNŽ, po odjelima za epidemiologiju

Prema dobnim skupinama, najveći broj prijavljenih je u dobi 30-64 godina (260), no najveća učestalost obolijevanja od gripe je u djece. Do sada je prijavljen i jedan smrtni slučaj oboljele osobe od gripe (83 god.).

Slika 3. Broj prijavljenih oboljelih od gripe u DNŽ, po dobnim skupinama

Stvarni broj oboljelih od gripe zasigurno je dvostruko pa i više nego dvostruko veći od broja prijavljenih našim Odjelima za epidemiologiju iz razloga što se jedan dio oboljelih zbog lakše kliničke slike ne javi svom izabranom liječniku te ne budu registrirani, a jedan dio oboljelih od gripe ne bude prijavljen i od samih liječnika. Svakako svi oni sa simptomima gripe trebali bi o tome obavijestiti svoga liječnika zbog evidencije, a u slučaju komplikacija bolesti i javiti se svom izabranom liječniku na pregled.

Iako je u posljednja dva tjedna broj prijava oboljelih od gripe u padu još uvijek se mogu cijepiti protiv gripe, oni koji to žele.

Za sve njih je cijepljenje besplatno i mogu se cijepiti kod svojih izabranih liječnika, ili u Zavodu u pripadajućim Odjelima za epidemiologiju.

Ukupan broj cijepljenih protiv gripe u sezoni 2023/2024 g. u Dubrovačko-neretvanskoj županiji do sada je 7.928 osoba.