HIV SAVJETOVALIŠTE U DUBROVNIKU

CENTAR ZA DOBROVOLJNO SAVJETOVANJE I TESTIRANJE NA HIV

Centar za dobrovoljno savjetovanje i testiranje na HIV (HIV savjetovalište) prisutno je u našoj županiji od rujna 2005.

1. Koje usluge pruža?

HIV savjetovalište svojim korisnicima pruža usluge savjetovanja o HIV/AIDS-u (načinima prijenosa, rizicima, procjeni osobnog rizika korisnika), testiranja na HIV, hepatitis B, hepatitis C i sifilis, te dijeljenja brošura, letaka i prezervativa.

2. Gdje se nalazi?

 U našoj županiji ovaj Centar se nalazi na lokaciji: 

  • Dubrovnik: na adresi Dr. A. Šercera 4A (glavna zgrada Zavoda za javno zdravstvo na Medarevu, Odjel za epidemiologiju, 1. kat)
  • e-mail: hiv.savjetovaliste@zzjzdnz.hr

3. Kontakt i radno vrijeme

 tel: 020 341-085 (tražiti dr. Mata Lakića ili dr. Mariju Mašanović) ponedjeljkom i srijedom 16-18 sati  

 

 

4. Koja su osnovna načela rada?

  • DOBROVOLJNOST: svaka osoba koja posjeti Centar, tu je zato jer je tako željela, tj. dobrovoljno. Ne postoji prisilno dovođenje bilo koga. Načelo dobrovoljnosti temelji se na INFORMIRANOM PRISTANKU, tj. korisnik nakon što je dobio potrebne informacije o savjetovanju i testiranju, samostalno i bez prisile odlučuje želi li pristupiti savjetovanju i testiranju.
  • ANONIMNOST: znači da nitko u Centru ne pita za identitet našeg korisnika, tj. ne tražimo njegovo ime, adresu, broj telefona i sl. Sve se vodi pod posebnom šifrom. Ono što bi željeli doznati jest njegov HIV status, te njegovi rizici za dobivanje HIV infekcije i mogućnosti smanjivanja tih rizika. U slučaju da korisnik želi pismenu potvrdu rezultata testiranja, takvu potvrdu mogu dobiti jedino ako daju svoje podatke.
  • POVJERLJIVOST: sve ono što korisnik kaže nekome od naših savjetovatelja ostaje tajna.Također, valja reći kako su sve naše usluge BESPLATNE, odnosno svatko tko dođe ne mora ništa platiti za savjetovanje i testiranje.

5. Tko sve može doći u savjetovalište?

Bilo tko može slobodno doći u savjetovalište, ali se samo punoljetne osobe mogu testirati. Maloljetnici mogu doći na savjetovanje, a za testiranje je potrebno odobrenje roditelja ili staratelja. Ipak, ovo savjetovanje i testiranje je prvenstveno namijenjeno onima koji imaju jedno ili više rizičnih ponašanja, a to su: spolni odnosi bez prezervativa s više partnera, pogotovo ako su to nepoznate osobe, te upotreba tuđe igle za intravensko ubrizgavanje droga.

6. Zašto se važno testirati?

Svaka osoba koja je imala nezaštićeni spolni odnos mogla se zaraziti HIV-om, naravno ukoliko je taj njezin partner ili partnerica bila HIV pozitivna. A to je li netko HIV pozitivan ili nije ne može se otkriti ni na jedan način, osim da se ta osoba testira. Baš zato je za svakog onog koji se ponaša rizično vitalno važno testirati se na HIV. Čovjek koji na vrijeme otkrije da je HIV pozitivan ima dobru šansu doživjeti još puno godina. Osim toga, našem gradu, županiji i državi je itekako u interesu znati koliko je naših građana HIV pozitivno, jer se na taj način može najbolje kontrolirati ova bolest.

Informirajte se i saznajte više iz sljedećih letaka:

Edukativni plakat o HIV/ SPI - opća populacija

Edukativni plakat o HIV/ SPI - MSM populacija

7. Gdje još u Hrvatskoj postoje HIV savjetovališta?

Zavod za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije s još sedam drugih Zavoda iz Hrvatske (Zagreb, Split, Osijek, Rijeka, Zadar, Pula i Slavonski Brod) uključio se u otvaranje Centra za dobrovoljno HIV testiranje i savjetovanje o  HIV/AIDS-u (tzv. HIV savjetovalište), u sklopu projekta Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi RH „Unapređenje borbe protiv HIV/AIDS-a u Hrvatskoj“ uz financijsku potporu Global Fund to Fight TB, AIDS and Malaria (GFATM).

 

Pročitajte i ovo:

Provjerite znanje o HIV/AIDS-u

Podaci registra za HIV/AIDS za Hrvatsku

HIV i stigma

Pojmovnik HIV/AIDS stigma, diskriminacija